”Nu tar vi Danskjävlarna”

Grattis Sverige som lyckades vinna borta mot Storbritannien igår. Det var definitivt pga en bra defensiv insats, men den var inte ”av världsklass” som kommentatorerna klämde ur sig.

Vi får glädjas över segern men det är förvånande att se att Svenska lag år efter år ”får brunt i brallan” när motståndarlag sätter upp ett zonförsvar. Vi kan inte skjuta sönder en zon så vi envisas med att ”gå inside”. det funkar sällan.

Mot man man fungerade det svenska spelet bra förutom att man bränner lay ups i tid och otid. Så har det varit i varje match de senaste åren.

I pausen hade Sverige ritat upp ett spel som tack och lov gav några poäng och GB bytte till man man igen. När GB senare kom tillbaka till zonen höll matchen på att förloras.

Coacherna matchade det svenska laget bra och guarderna Lundqvist, Eldebrink och Hjern var bra. Jag tycker att Hjerns försvar var vassast.

Gustavsson stabil, Nyström satte till sist några viktiga bollar och Allis tog tunga returer som vanligt. Halvarsson äntligen bra i landslaget men bara sista 12 minuterna.

Danmark är ganska bra så det blir nog ingen enkel seger men seger blir det om Sverige spelar lika bra försvar igen. Jag är ganska säker på att coach Stark i DK har klart för sig att Sveriges svaga punkt är spel mot zonförsvar.

Nässjö vs Umeå BSKT i kväll är inte matchen man ser fram emot direkt med tanke på BSKT spelare som fick stanna hemma. I kväll är det Barcelona vs Crevna Zvezda kl 20.30 som får min uppmärksamhet.

Trist att det inte finns en större ungdomsturnering i Norra Norrland längre.

Barents Basketball Games i Luleå var hyfsat stora för 25 år sedan. Jag kan tycka att Luleå BasketCentrum med alla deras klubbar och stadens hallar borde kunna fixa en stor turnering igen.

Jag blir så avundsjuk när jag tänker på Göteborg Basketfestival och läser lite fakta om Södertälje Open som spelades nyligen. Ni fattar vilka intäkter de har från en sådan turnering.

310 lag från Sverige, Norge och Danmark.
1 300 deltagare övernattade i Södertälje i tre dagar.
5 000 deltagare och besökare per dag.
6 000 luncher och mer än 2500 frukostar serverades.
24 matchhallar.
744 basketmatcher.
450 funktionärer.
4 500 ideella funktionärstimmar.

En gång i tiden på 90-talet arrangerade jag Björkstaden Basket Cup här i Umeå. Vi hade runt 50 deltagande lag från Djursholm i söder till Östersund i väst, Vasa i öst och Gällivare i norr. Det var otroligt mycket jobb att fixa genomförandet men det var lyckat och uppskattat av alla deltagande lagen.

Umeå BSKT har slirat i några år med planer på en större ungdomsturnering men har inte kommit till skott. En ordentlig samordning krävs mellan Umeås basket föreningar om det skall kunna bli verklighet. En förutsättning för att man skall lägga ner så mycket arbete som krävs är att arbetet genererar en rejäl inkomst till de samarbetande föreningarna.

Godmiddag