Funderingar efter domarträffen

Tisdagen den 7 november i samband med SBL matchen BSKT mot Nässjö genomförde Västerbottens BDF en clinic för lokala domare.

Goniband, Mehmedovic och Bardagji som var kvällens SBL domare svarade för informationen. Informationen var bra och rak.

Focus områden i år är handkontakt, rörliga screens, osportsliga foul och uppträdande. Ingen närmare förklaring om hur man bedömer de olika områdena kom fram men helt klart är det att man inte följer regelboken slaviskt utan att varje situation bedöms eller avvaktas som det nu kallas.

Jag påpekade på mötet att jag och flera med mig anser att man släpper för mycket utan avblåsning. Svaret jag fick var att man inte vill att matcherna skall bli en straffkast tävling.

Man vill att spelet skall flyta på utan ständiga avbrott för publiken. Jag häpnar varje gång jag får höra det argumentet. Inte är det väl domarna som skall bestämma vad som är rätt eller fel eller………..

Det är coacherna och spelarnas uppgift att försöka spela så bra och publikfriande basket som möjligt för att locka publik till matcherna. Domarna är där för att hålla ordning och skipa rättvisa.

Domarna sade att man är där för att se till att rätt lag vinner matchen. Ett uttalande som förvånar iaf mig. Det är ibland inte det som anses vara ”rätt lag” som vinner matchen.

Som det är idag så styr man matcherna genom att släppa/avvakta så mycket som man gör. De som är fräckast och mest förslagna vinner mest på detta.

Min personliga reflektion över det är att spelarna numera väldigt sällan tilldelas straffkast.

Det kanske är dags att dra ner på straffkast träningen och ägna mer tid till att överdriva kontakt situationer så att det iaf utlöser en avblåsning.

Det stod också helt klart att om man är beredd att ”offra en del” för att bli SBL domare så är det helt klart värt det rent ekonomiskt. Ett flertal av SBL domarna dömer enligt dem minst 10-12 kvällar i månaden bara i SBL dessutom tillkommer Superettan m.m

Domarna intygade att det nog stämmer att dom tjänar bättre än de flesta spelarna i SBL fn.

Min högst personliga gissning är att de domare som satsar mycket tid på att döma i SBL och är beredda att resa över hela landet (ca 15 st) tjänar runt 40+ tkr/månad enbart i arvoden.

Jag var ej med på mötet som hölls efter SBL matchen så jag kan inte kommentera de synpunkter som där framfördes. Personligen så tyckte jag att domarna dömde ganska bra under första halvlek. Några missar fanns så klart men de noterade säker kommissarie Öhrman.

I andra halvlek åkte BSKT coachen på en teknisk foul. Kontrasten blir stor med en helt tyst Nässjö coach och en Umeå coach som ropar taktik & kommentarer under hela matchen och ofta är utanför boxen. Till sist blir det för mycket och då åker man dit. 

Nässjö kom i tredje perioden undan med en goaltending vilket inte var bra. Ska det verkligen vara så svårt för de två bakre domarna att hänga med på den. Jag valde därefter Champions League hemma i TV soffan så ytterligare kommentarer blir det inte.

Jag kom att tänka på ”Gråt inga tårar mer för min skull” låten från 70 talet när jag läser VK´s krönika om fotbollen i Umeå idag måndag. Snacka om en så överreklamerad, över bevakad och överskattad dålig produkt som dagens Umeå fotboll är.

Kom inte och säg till mig att jag inte vet vad jag snackar om för jag har sett 50% av UIKs och 60% av Umeå FC´s matcher i år.

Godmiddag