Läser dementin från KFUM i lokaltidningen.

Det finns ingen dialog mellan Umeå BSKT och KFUM Umeå om damlaget.

Jag blev verkligen förvånad när Umeå BSKT ordföranden Bergeli gick ut med information om att en dialog förekom. Sådant brukar läcka ut direkt och brukar nå HOOPS öra.

Det finns knappast några förutsättningar alls till något samverkan i dagsläget även om det kanske skulle kunna vara en bra utveckling inför framtiden. Om så blir fallet någon gång då måste alla resurser delas 50/50 om äktenskapet skall hålla.

KFUM spelar idag i ettan utan elit ambitioner enligt föreningens statuter.

KFUMs huvudstyrelse lade ner elitbasketen 2012 (KFUM Umeå Comets) och har bestämt att det inte blir mer elitbasket (SBL) i föreningen. Om det återigen visar det sig att det finns ambitioner att få upp ett lag i SBL då måste man nog söka sig till Umeå BSKT eller bilda eget.

Jag har förresten tittat en hel del på matcherna i Basketettan herr & dam under fjolåret och i år och noterar följande.

Ungefär hälften av alla lags spelare har stora brister i de tekniska färdigheterna. Då menar jag alla lag och inte bara lagen i Umeå.

Förklaringen till bristande fundamentals är helt enkelt att många spelare är för unga för spel på den nivån eller så har dom inte har jobbat tillräckligt på tekniken under ”semesterperioden” maj – augusti. Antalet TO blir många.

Jag anser att de flesta lagen i serien även spelar alldeles för komplicerat i förhållande till den teknik man har. Sannolikheten är hög att någon tappar kontrollen över bollen innan man kommer till det läge som man letar i sitt spel.

Alltför ofta genomför man ett komplicerat spel för att få en spelare fri men när den spelaren skjuter så missar man för det mesta.

Då måste man ställa sig frågan om det verkligen är på det som man skall lägga ner så mycket tid på.

”If you can´t shoot you can´t play”devisen håller så jobba med skottet varje dag och skjut massor. Bestäm dig för att sätta 25,50 eller 100 treor innan du går hem.

Jag jämför dagens BED och BEH med de damlag och herrlag från Umeå och andra lag som spelat i ettan tidigare år.

Det var ofta betydligt äldre spelare och många med ganska stor rutin. Spelet var snabbare och mer tekniskt och framförallt skyttet var mycket bättre. Möjligtvis så är det defensiva lagspelet bättre, men inte det individuella defensiven.

Jag anser att många av dagens spelare kommer upp på nivån under SBL alldeles för tidigt.

Det är dags att vässa toppen på Superettan bland herrarna till max 8 lag satsande lag som verkligen vill upp och detsamma på damsidan. Idag har vi galna 16 lag i superettan och ännu galnare 25 lag i två serier damettan. Det är rena kindergarten.

Min kontakt i Denver säger att Jeremiah Paige som är ny pointguard i Uppsala är riktigt bra. En lite avig vänsterhänt spelare men med hyfsat skott och bra passningsförmåga. Med några år på nacken ute på Europas bakgator borde han veta vad som krävs. Hinner han bli spelklar till den 10:e mot BSKT. Så klart.

Damernas Euroleague startar i morgon. Fiba rankingen tippar Fenerbace som etta i grundserien och Sepsi som hopplös jumbo. Jag går ett steg längre och tippar redan nu vilka lag som spelar final four till våren och det blir Fenerbache från Istanbul, Cukurova från Mersin, ASVEL från Lyon och Valencia från Spanien.

Godmiddag