Det gäller att inte hamna i panik

BSKT kunde hålla emot Borås en period men sedan gick tåget.

Jag skriver återigen samma rader som jag har gjort varje år de senaste åren. Om Borås coachen kan starta utan att använda en av Sveriges absolut bästa spelare Andreas Person förrän i 3:e rotationen då har man ett grymt lag. Tom de svenska veteranerna i laget såg ut att vara i bra shape till skillnad mot i slutspelet i fjol. Det är ingen tvekan om att Borås blir ett av lagen i semifinalen.

För BSKT gäller nu att inte hamna i panik. Säsongen är lång och det är bara att inse att man inte har samma lag och samma coach som i fjol. Laget och Loaiza måste få tid på sig. Det finns risk för att förlustraden kan bli lång under inledningen av serien, men så småningom kommer vinster att droppa in. Defensivt måste man steppa upp rejält med det fysiska spelet.

”Släpp ingen över bron” mantrat måste börja gälla snart.

Jag är ganska säker på att Chatham inte kommer att bli kvar särskilt länge och jag är också ganska säker på att man måste leta efter en amerikansk pointguard. Butler är långt ifrån acceptabel form men alla vet att BSKT har stort tålamod med honom. Finke håller måttet både defensivt och offensivt.

Jag såg Cole Well snacka med Tra Holder efter Jämtland matchen. Jag saknar honom.

Borås visade upp nya vita dräkter, som var bland de snyggaste jag har sett på år och dag. Dom visade även upp en basket som verkligen är kul att titta på.

Coach Sonko var vild och galen som vanligt på sidlinjen men han höll sig inom boxen ovanligt bra. En som inte håller sig inom boxen det är nya BSKT coachen Loaiza. Han var några ggr nära mittlinjen och där får han skärpa sig. Domarna var bussiga med honom.

Domarna dömer i år som fotbollsdomarna nämligen avvaktande. Sex foul på BSKT och fyra på Borås efter halva matchen speglar inte riktigt verkligheten. Det är häpnadsväckande vad som ofta får passera. Skaderisken ökar. Lika häpnadsväckande är det när domaren helt plötsligt blåser för en liten handkontakt när kroppstacklingar får passera.

Konsekvensen av avvaktande bedömning blir troligtvis att spelarna kommer att förstärka situationerna mer för att få domslut med sig vilket kommer att innebära ett ökat antal varningar för flopping och ett ökat antal tekniska foul. Konsekvenserna är inte bra för basket sporten.

Under pandemin införde man NOLLTAXA (gratis) på idrottslokaler gällande ungdomsverksamhet i Stockholm. Den taxan har man hållit kvar fram till nu. När Sthlm Fritid nu har noterat att idrotten både utomhus och inomhus har ökat med hundratals procent och inser det positiva med det då beslutar man att stödja idrotten fullt ut och bibehålla nolltaxan.

Stort och något som Umeå Fritid borde ta efter.

Godmiddag