Kobrorna högg mot BSKT

BSKT hade inte mycket att sätta emot Kobrat från Finland i matchinledningen när finnarna startade med sina 4 duktiga amerikanare och Nikkarinen. Innan den fåtaliga publiken hade hunnit sätta sig stod det 7 – 21. När finnarna matchade hela laget kom BSKT närmare men aldrig så nära så att det blev nerv i matchen, som slutade 63 – 83.

BSKT matchade förvisso också runt och lät helt rätt alla få en hel del speltid. Även om man hade toppat laget så hade Kobrat mest troligt vunnit ganska komfortabelt. De fyra amerikanska spelarna i Kobrat var på en helt annan nivå än de i BSKT. Har BSKT råd att vänta på att de skall komma igång ? Jefferson och Dunston var inte heller i form när dom kom ifjol men det här känns sämre.

Butler är fortfarande hämmad och kunde inte ta returer som är hans starka sida och de två nya Finke och Chatham kunde inte skjuta i bollen utanför 3 sekunder området. Båda verkade tagna av det fysiska spelet. Chatham gjorde 15p men det kunde ha varit 25 med lite power i kroppen. Finge vaknade till den sista perioden offensivt. Hans defensiv är bra men inte nog tuff än så länge.

Peltier matchades sparsamt. Om två veckor måste han kunna prestera minst 25 minuter bra basket. BSKT spelade bäst som lag när Eriksson-Hansson var etta.

BSKT spelarna kunde inte skjuta i bollen och det innebar att finnarna gjorde som dom då alltid gör. Man spelade en stor zon och gled lätt ifrån. BSKT kunde inte ens improvisera bra mot zonen. Den kunskapen saknas nog. Man måste ha ett intränat spel.

BSKT har troligtvis inte ägnat en enda träning till hur man skall spela mot zon. Det finns en anledning till det och det är att de flesta unga tränarna använder inte zon och det beror på att dom inte heller kan lära ut en bra zon. Ett zonförsvar som styrs bakifrån av en erfaren ledare är svårt att besegra. BSKT har inte den ledaren i år när Cole Welle inte är kvar.

Den knubbiga rutinerade point guarden Nikkarinen hade stundtals lekstuga med BSKT´s försvar med sina ständiga ryck och riktningsförändringar. Det var två helt olika skolor som möttes och den spanska skolan hade det svårt offensivt pga det försvar som Kobrat visade upp. BSKT vägde dessutom lätt rent fysiskt.

Jag tittade enbart på första halvlek av matchen mellan BC Luleå och Södertälje som slutade 111 – 95. Det var en kul match att se eftersom Luleå spelade i högt tempo om en riktigt trevlig basket. Luleå Energi Arena kommer att fyllas till bristningsgränsen igen om Gustav Hansson håller sig frisk och skadefri. Han såg ut att ha behållit fjolårets kvalitet och tom tagit ett steg till.

Även Södertälje spelade underhållande basket men dom ligger efter Luleå när det gäller konditionen så man hängde inte med i svängarna mellan varven. Luleås försvarsspel är på väg åt rätt håll med ständiga dubblingar och bra hjälp för att kompensera när man spelar med kort lag. Kobrat mot BC Luleå på söndag kl 16.00 lär bli en riktig höjdare. Missa inte den.

BSKT mot Södertälje lär bli lika jobbig som fredagsmatchen om inte BSKT börjar spela fysiskt försvar. 

Lite kritik på FB mot Nick Rajacic har blivit en riktig kioskvältare. Det finns massor av åsikter både för och emot honom som s.k ”expert” som luftas. Jag är ingen fan av hans sätt att kommentera så jag väljer engelsk kommentator på FIBA´s sändning som nog är kunnigare än Rajacic men…….. 

……..Jag tycker att killen trots sina lite väl spontana kommentarer och utrop gör ett bra jobb. Han ser saker som inte många ser och kommenterar det. Han förklarar vissa saker som ingen annan gör och det går hem i stugorna och då framförallt bland kidsen. Jag tror dessutom att han är en av anledningarna till att SVT sänder så pass många matcher. SVT satsar på unga entusiastiska personer och det är väl inte mer än rätt. 

Godmiddag