Hoops rankar SBL dam just nu

Jag får börja med att rätta till det som tydligen blev fel i texten för några dagar sedan.

Det behövs inget arbetstillstånd från Migrationsverket för tränare inom EU, så det finns inget hinder för dem att komma till Sverige och ta jobben från de svenska coacherna.

Det är alltså upp till klubbarna hur dom vill göra. Det är tydligt att man väljer billigare unga utländska coacher utan familj på 9 -10  månaders kontrakt.

Jag som har varit klubbledare i många år förstår hur klubbarna tänker men det gynnar inte svensk basket i längden. De utländska tränarna försvinner och de svenska tränarna som inte får jobben hinner sluta.

Det är likadant med spelare. Fyra utländska spelare tar 100+ minuter av 200 i varje match. De svenska spelarna får sällan chansen och  lämnar landet eller slutar när dom inte får spela i SBL. Det är dags att tänka om anser jag.

SBL dam blir jämnare i toppen i år.

Södertälje har bestämt sig för att vinna SM guldet kommande säsong. Jag grundar det på värvningen av rutinerade skickliga danskan Maria Jesperson, 183 cm, 29 år. Hon har under den senaste säsongen i Sepsi, Rumänien och i landslaget levererat stora siffror.

Sepsis värvning av Ellen Nyström från Luleå BBK är ett försök att ersätta Jesperson, men dom är ganska olika speltyper. Nyström gör mest poäng utanför 3 sekunder, Jesperson innanför. Jesperson är en rivig och tuff spelare som kommer att lyfta SBBK. En given starter.

En förutsättning för att Södertälje kommande säsong skall ta över tronen det är att Eldebrinkarna och Halvarsson kommer bättre tränade än i fjol. Alla tre var ”jämn dåliga” i fjol. Ingen av dem kunde dominera i SBL som experter hade tippat.

Luleå måste fylla på laget med minst tre (3) högkvalitativa spelare om de skall kunna hänga med i guldracet i år. Undrar om dom har tänkt på Asoro som studerar i Umeå och är tillgänglig. Hon skulle passa bra in i Luleås lite friare spel.

Norrköping blir att räkna med i topp fyra även i år. Frågan är hur det blir med Östersund. Dom bygger på laget med unga talanger men det är inte vanligt att unga talanger kliver i i SBL och gör avtryck. Det ser lite tunt ut än så länge.

Det lag som i mina ögon ser riktigt spännande ut är Uppsala, som inför säsongen bjuder på Tiffany Brown och Visscher systrarna dessutom fortsätter rutinerade Sandra Hansson. Uppsala blir svåra kommande säsong. Kul. Det har dom inte varit sedan Kelly Grant coachade dem.

Mark värvar alltid duktiga jänkare men frågan är om dom kan komplettera laget med tillräckligt starka svenska spelare. Jag gillar Mark men jag ogillar att dom bara är bra på hemmaplan.

Alvik och Högsbo ser också ganska tunna ut än så länge liksom Eos och Sjuhärad.

Visby ser väldigt tunna ut även i år. Det blir tufft för Musito-Bagenda att coacha laget i SBL om inte några riktigt bra spelare hämtas in.

Hoops filosofiska tabell idag

Södertälje, Luleå, Uppsala, Norrköping, Östersund, Mark, Alvik, Högsbo, Eos, Sjuhärad, Visby men mycket kan hända kommande månad.

Godmiddag