Det är nu sju år sedan och det kommer mera…..

LKAB går in som huvudsponsor för Luleå Basket och det är ju strålande, men trots det så blir det inget spel i Eurocup kommande säsong. Synd för det hade varit ett stort lyft för spelarna att få testa det igen och ett lyft för en bort tynande svensk dambasket.

Helsingborgs damer drog sig ur SBL för ett år sedan, nu drar dom sig ut Basketettan. Samma visa gäller med Wetterbygdens damer. Urdragning från SBL för två år sedan och nu avhopp från Basketettan pga ”brist på spelare”.

SBL herr är den dyraste och galnaste serien av dem alla med 4 matcher mot varann och aldrig några dubbelmatcher på bortaplan.

En hemmamatch kostar ca 40 tkr att genomföra. Tre domare kostar i snitt 25-30 tkr/match dessutom tillkommer hallhyra , marknadsföring, ordningsvakter och viss personal . Crazy nästan 40 papp. Tänk om alla ideella krafter dessutom begärde 500 spänn för en match då hade det kostat 10 papp till minst.

Klubbarna klarar inte ekonomin längre och då är det även för spelarna mindre och mindre attraktivt att spela. Spelarna söker sig till utlandet. En del lägger av tidigt.

Resor, logi och domarkostnaden håller på att knäcka klubb efter klubb runt om i landet. Hösten 2023 kommer att bli en rejäl utmaning för lagen i SBL herr det är jag 100% säker på. Jag blir inte förvånad om SBL tappar ett par lag till nästa säsong.

Att vi nu har 16 lag i Superettan i en vanlig dubbelserie utan Norrlandslag säger allt. Helt Crazy men som lagen nedanför Dalälven vill ha det.

Det är svårt att få pengarna att räcka till för de flesta klubbarna. Restaurang klubbarna i Norr verkar klara sig bra även under krisen. Det är hög vinst på att kränga mat & pilsner. Tyvärr så har bara 50% av SBL föreningarna den förmånen att ha en kommun som hjälper lagen med att kränga mat & pilsner.

Noterade att Terrence Oglesby, 32 år som i år har varit expert och har kommenterat för ESPN, Fox och NBA TV, var gäst i Rajacic´s pod.

Oglesby kom till Umeå BSKT i oktober 2016 för att ersätta Nathan Dawit under hans skadeperiod. En suveränt bra värvning tyckte jag då.

Han var väl 27-28 år då och ansågs som en gammal spelare men det måste ha berott på att han inte hade något hår på skallen.

TO som han kallas var verkligen inte gammal utan en en riktigt bra spelare som jag gillade skarpt och han var dessutom mycket trevlig och alltid intresserad av sin omgivning. Kul att det går bra för honom.

Det är nu sju (7) år sedan Sundsvall Dragons gjorde konkurs och packade ihop. När BBK Sundsvall bildades ett år efteråt var det många som hoppades på en snar comeback på liganivå men det är inte ens nära med herrlaget nere i div 2 och det forna duktiga damlaget Sundsvall Saints borta.

Jag tror att det snart kommer fler basket konkurser eller urdragningar runt om i landet.

Godmiddag