3X3 redan för 30 år sedan i Umeå

3X3 Turneringen under SM veckan blev bra PR för basket i Umeå stad.

Rådhustorget är den perfekta platsen för att visa upp vår sport för där rör sig ofta en massa folk vardag som helgdag.

Redan för 30 år sedan visade Cometerna Ungdomsbasketförening i samarbete med Umeå Kommun upp basket fem veckor i juni och juli på olika torg i Umeå. Man spelade 3 mot 3 på en korg och hade olika skotttävlingar.

Rådhustorget, Tegs Centrum, Mariehems Centrum, Ersboda Centrum, Ålidhem Centrum fick besök. Vi hade spelare på plats som hade det som sommarjobb.

De spelade med kidsen som dök upp. Det var 3 mot 3 mot en korg innan sporten 3X3 var uppfunnen. Det var mkt lyckat.

Det sportsliga i basket som visades upp under SM Veckan var väl inte så mycket att yvas över om man har följt 3X3 spelet ute i Europa och runt om i världen.

Som jippo blev det utmärkt på torget med kanske 500 personer runt planen under finalpasset. Mycket bra musikval, kvinnlig proffsig speaker, blåst men inget regn. Kajsa Lundahl som expert kommentator på SVT Play var bäst.

Det som imponerade mest på mig var rullstolsbasketen. Snabbt, ganska tufft och taktiskt spel med tuffa blockeringar med rullstolarna. Luca Romano och jag försökte starta rullstolsbasket här i Umeå för 5-6 år sedan. Det fanns ett tiotal intresserade ungdomar. Kjell Thelberg på Umeå Fritid var väldigt positiv.

Vi fick en bra tid kl 18.00 i baskethallen men problemet var att den tiden kolliderade med B-lövens matcher för det mesta. I Umeå väljer de flesta hockey trots att nivån på det som visas upp inte är den bästa. Vi kunde inte fortsätta med det ideellt med bara 3-4 närvarande varje gång. Synd.

David Czerapowicz klar för Umeå BSKT. En bra spelare om han bara får vara fullt frisk. Czerapowicz  kommer att bli bättre i år om man bara utnyttjar hans fina skytte lite bättre. I år var Daniel Hansson och Jefferson första valet och det stärker inte självförtroendet. Det fanns inte utrymme för missar.

Jag har tittat på flickornas inledande U 18 matcher i Eurobasket B gruppen. Förlusterna mot Ukraina och Slovakien innebär att det inte blir avancemang till A gruppen trots att man trodde på det. Coachningen var ”demokratisk” och då vet du vad jag menar.

Sverige sköt 35 treor mot Ukraina med 26 % effektivitet. Slovakien noterade det och spelade självklart zon i nästa match och resultatet blev liknande i %. Vi saknar stabila skyttar i Sverige som vanligt. Alla tokkör en mot en ”rakt in i gröten”. Vi missar både layups och närskott.

Om det blir torsk även mot Estland kl 17.00 på tisdag då lutar det mot Grupp C (Albanien, Andorra, Cypen m.m) för small countries nästa gång ?

Laget spelar alldeles för långsamt och utan aggressivitet. Delibacic, Ryan och Nilsson är erfarna coacher men dom får knappast ut max av det laget tycker jag. Vad beror det på att man spelar så långsamt. Räknar man bara antalet TO ?  Sverige hade få men de grova skottmissarna borde räknas som TO.

Svensk Baskethistoria  på Facebook

Cometerna, Ume Basket och Umeå Comets lagen har spelat i damernas Elitserie och SBL under tiden 1980 till  2012 i hela 22 säsonger. Svensk Baskethistoria levererar med jämna mellanrum trevliga action bilder av Frisis Forstmanis. Tyvärr är det aldrig bilder med Umeås damlag som presenteras trots att han var på plats väldigt ofta.

Godmiddag