Eurobasket dag 3 .

Montenegro manövrerade taktiskt ut Lettland och vann med 61 – 58 och eftersom Spanien slog Grekland med 76 – 60 så är Lettland borta från kvartsfinalerna. Snacka om fjasko efter ha vunnit mot Spanien i öppningsmatchen.

Israel har blivit överkörda. Nog borde signalerna gå fram nu att svensk dambasket har kommit på efterkälken under de senaste 7-8 åren. Var sitter felet ? Har ledningen klart för sig vad som måste förändras för att komma tillbaka till tidigare nivå ?

Söndagens rättvisaste resultat var Slovakien som slog Turkiet med 80 – 66. Med det resultatet slog man ut Turkiet, som vann mot Ungern med 69 – 68 på ett trist sätt.

När Ungern skulle avgöra matchen mot Turkiet med en layup då foulades deras spelare i blockögonblicket av McGovern. Ungern fick inte foulen med sig till 2 kast trots att alla som såg det som hände nog såg att det var en foul. Pinsamt.

Domar insatserna är mycket varierande. Det verkar vara bestämt att de inte skall blåsa osportslig foul lika enkelt som det har varit att få dem med sig under den passerade säsongen.

Den största skrällen på söndagen var i mångas ögon Ungerns vinst med 81 – 75 mot Serbien.

Jag blev inte helt förvånad det vet du för jag varnade för Ungern i tidigare HOOPS inlägg. Serbien måste nu kvala till kvartsfinal och det mot Great Britain som har kapacitet att spela med dom om dom klarar det hårda serbiska försvarsspelet.

Frankrike, Belgien, Spanien och Ungern blev på söndagen klara för kvartsfinal.

Idag måndag kl 17.00 får Tjeckien chansen att ta en plats i kvartsfinalen när man möter Grekland. Montenegro möter Italien kl 20.00. Jag tippat Grekland och Italien vidare men det kan lika väl bli tvärt om för så jämnt är det. 

I tisdagens två kvalmatcher till kvarten möts Tyskland vs Slovakien kl 18.00 och Serbien vs Great Britain kl 21.00. Jag tippar Tyskland och Serbien vidare men även här kan det bli tvärt om för så bra är alla lag som deltar.

Gäller klädkoden fortfarande i SBL ? Jag tror att det är dags att slopa den helt och nöja sig med om coacherna är ”hela och rena”.

I NBA och i WNBA är det numera sweatshirts, blus eller skjorta som gäller. Ytterst få har kavaj eller liknande. I Eurobasket som nu spelas är det ganska avslappnat när det gäller klädseln. Någon enstaka coach Italien, Ungern har kavaj på sig när de coachar.

Godmiddag