Eurobasket dag 1 var intressant.

Montenegro slog lite överraskande Grekland med 74-69.

Mycket överraskande var det att Italien föll mot Tjeckien med 58 – 61. Anledningen var strålande 3 p skytte. Kanske kan Tje överraska i gruppen.

Slovakien hade ingen chans mot Ungern som ser starka ut 67 – 89.

Turkiet spelade väldigt bra mot Serbien men serbiskornas stentuffa försvar blev för jobbigt. 63 – 71 visar på att Turkiet blir att räkna med.

Belgiens utklassning av Israel med 108 – 59 var tuff för arrangörslandet. Belgien gav ingen nåd. Fd Luleå spelaren Vanloo var mycket bra. Hon var borta från landslaget ett tag men ny coach innebär nya ideer.

Arrangörslandet Slovenien spelade ut Great Britain i matchinledningen och såg överlägsna ut men med Oblac och Lisec på tidiga 4 foul vände matchen och GB vann rättvist med 76 – 71. GB är ett bättre lag både spelmässigt och fysiskt.

Lettland skrällde mot Spanien och vann med 67 – 63. Det var en stentuff basketmatch där domarna hade en hög toleransnivå. En av de bättre fighterna jag har sett på många år i EM.

Det som förvånar något är att den spanska coachen spelar five out och bara en mot en eller pick & roll.

Steinberga och Laxa i Lettland är alltid bra men nu lyste även Gulbe och Turjane. Lettland vann även om inte skyttarna Pulvere och Vilka levererade.

Tyskland gav lite överraskande Frankrike en match, 50 – 58 ända in till crunch time. Kanske får dom problem redan ikväll mot Great Britain även om ingen tror på det. GB är lika atletiska som France.

Kul att se tidigare Umeå spelaren Degbeon spela bra. Även Stach som var i Umeå för 3 år sedan finns med i truppen.

Undrar om arrangörsorterna/länderna har ansträngt sig alls för att få publik på matcherna ? Läktarna gapade tomma. När hemmalagen Israel och Slovenien spelade så var det heller inte särskilt många på läktaren. 

Två ”skrällar” den första dagen (Lettlands vinst mot Spanien och Italiens förlust mot Tjeckien) följs nog upp med en eller två redan idag fredag. Italien såg darriga ut. Kan Israel ta dem ? Grekerna har kapacitet att spela med Lettland. Vi får se.

Godmiddag