Duger inte svenska tränare längre ?

Jag vet inte om du kommer ihåg att jag skrev i HOOPS för länge sedan att SBBK kommer att göra en rockad bland coacherna i SBL lagen. Jag skrev att dom skulle ha fyra coacher som skulle hjälpas åt med både herr och damlaget.

Nu är det ett faktum när Sergi Brugué tar över herrlaget och en ny spanjor Gerard Cunilleras blir hans assisterande coach. Bernat Canut som kommer från Girona (där F Eldebrink spelade) tar över damlaget.

Ludvig Degernäs blir ngn form av sportchef och dessutom assisterande till båda coacherna. Jag undrar om den lösningen verkligen tilltalar Degernäs som hade ett år kvar på kontraktet som headcoach.

”Focus på spelarutveckling” är de nya ledorden i Södertälje och på många håll. Jag hör det i Umeå och även på flera andra håll. Det kommer nya trender vart tionde år. Den här trend snacket går också över så småningom.

Är det verkligen så att de svenska tränarna inte längre duger. Anses det i elitföreningar att vi måste ta in arbetskraft utifrån ?

Jag personligen tycker att svenska coacher i förhållande till förutsättningar ( litet land, få spelare, begränsade ekonomiska resurser) har utvecklat och fått fram många bra spelare under åren.

Svensk Basket kanske ska sluta med att ta in utländska spelare och i stället satsa på spanska tränare eftersom Spanien är bäst i Europa och verkar ha hur många unga tränare som helst som är beredda att hoppa på jobb i Sverige.

Förresten nu när både Källman och Degernäs är borta från headcoach jobb i SBL herr känns det lite tveksamt till om dom skall vara kvar som ansvariga coacher med det svenska herrlandslaget. Läge att plocka in ett par spanjorer ?

Det spekuleras i NSDs basketkrönika om att Goss och McCarty Williams verkar bli för dyra och kan vara på väg bort. Personligen skulle jag ha lagt ner krut på att i första han försöka få Kraker att bli kvar därefter Goss. Jag hoppas att LBBK satsar helt svenskt och spelar i Euro Cup.

Bobi Klintman har dåliga rådgivare. Pengarna verkar styra. Kan visa sig vara ett dumt beslut att avbryta college och gå till spel i Australiska basketligan. Han kan bli dissad av NBA efter att ha hoppat av bra position i draften i sista stund.

Godmiddag