Klurig taktik av T-L

Södertälje mot Norrköping blev precis som jag hoppades på. Spännande och klurig taktik av Taylor-Lundgren fick Södertälje att tveka.

Om bara Norrköpings amerikanska hade hållit lite kvalitet och inte missat så många frilägen då hade Norrköping definitivt kunnat vinna matchen. Det är en gåta att man har behållit henne hela säsongen.

I kväll är det dags igen. Den här gången tippar jag att man dubblar Klara Lundqvist i varje P&R situation så att hon inte får attackera korgen eller ta hoppskott i mitten av 3 sek området.

Zaggande försvar och kombinations försvar blir det även i kväll mot Ahlin och Halvarsson. Om Norrköpings 4-5:or kan få i bollen då kan det bli jämnt men knappast förrän på hemmaplan i Stadium Arena.

Jag hoppas att domarna tar hand om de stegfel som Eldebrinkarna och Halvarsson kom undan med i lördags samt att man börjar döma striktare på kroppskontakten en mot en mellan guards.

Då kanske det blir lite jämnare redan ikväll och då kanske Norrköping kan ta ett par matcher för dom spelar bättre lagbasket än vad SBBK gör.

Luleå BBK och Östersund blev precis som vanligt. Luleå fick spela sin en mot en med kroppskontakt försvar och det fixar inte Östersund eftersom dom saknar en säker pointguard.

Norrköping har det något bättre ställt med Hjern men inte heller hon är en tillräckligt vass och kvick pointguard för att klara det hårda en mot en kroppskontakt försvaret.

Kommer du ihåg att McCarty-Williams fick tre snabba foul på hemmaplan när man mötte Södertälje senast ? Det går inte att röra LBBK om dom får hållas med sitt defensiva tryck.

Domarna gjorde helt rätt när man beivrade kontakterna i första halvlek men det blev ett ramaskri i Luleå direkt och i andra halvlek var allt som vanligt.

Om domarna beivrar kroppskontakt försvaret då kan finalserien mellan Luleå och Södertälje bli kul. För det blir dom som möts.

Om man inte beivrar det då kommer det att bli rena lotteriet i finalserien.

Domarkåren i Sverige har missuppfattat det här med nivå.

Det är i VM och EM kval & slutspel som både herrar och damer får spela riktigt fysiskt med kroppen. På den nivån är spelarna tillräckligt bra för att klara det och inte tappa kontrollen. När inte Håkansson var med senast då tappade Sverige kontrollen.

Säg vad du vill men i SBL dam och delvis även i SBL herr så ser man ett stort antal tappade bollar pga den otillåtna kontakten.

Domarna i SBL är inte sämre än spelarna är en klyscha som brukar kastas ut då och då av experter. Jag håller med.

Jag skulle vilja påstå att de flesta SBL domarna håller riktigt bra nivå om man jämför med många spelare – bara dom dömer konsekvent – men det gör dom ju inte. Jag ställer återigen frågan. Vem är det som bestämmer vad som är tillåtet i svensk basket under en match ? Vem bestämmer nivån ?

Gå in på youtube idag och titta på söndagens match i franska Liga Feminin mellan Landes och Montpellier. Inte får man springa och tackla och hålla emot där inte och det är den bästa damligan i Europa. 

I SBL herr hoppade Degernäs omkring som ”Linus på linjen”.  Nu har damlaget tre (3) coacher i kostym som är uppe och hoppar och vevar med armarna. Det ser inte så professionellt ut. Snarare ganska obalanserat om jag jämför med en cool Taylor-Lundgren.

I Östersund ser jag en ganska cool Alwa Stark trots att det inte går så bra samtidigt som Robin Sandberg med hela sitt powerhouse reagerar med kraftfullt kroppsspråk vid en TO eller en icke avblåsning. Det borde väl vara tvärt om. En cool Sandberg och en stressad Stark. 

SBL dam slutspelet tar uppehåll över påskhelgen och det är klokt för det kostar skjortan att resa med både flyg och tåg just den helgen.

Jag tycker att SBL herr också borde ha lärt sig vid det här laget att ta några dagar extra för rehab efter grundserien och kvartsfinalerna när man skall gå in i en sju (7) matcher lång serie.

Jag undrar om Umeå BSKT har hittat några biljetter till Borås eller om man ”måste ta sparken”.

Godmiddag