Dags att bli kompis med VK

Det mediala utrymmet i lokaltidningen minskar trots att det sportsliga framgångarna ökar. Vad beror det på egentligen ? Jag tycker att frågan är relevant att ställa efter att ha sett VK i torsdags. 

Trots att Umeå BSKT slog ut basket giganten BC Luleå i tre (3) raka matcher i SM kvartsfinalen och avancerade till semifinal så gav det inte mer än ”ett par matsedlar” och en liten bild på den sista sportsidan.

Hockey och innebandy dominerade de fem (5) första sidorna trots att dessa sporter inte ens hade spelat matcher.

Det kan knappast bero på att jag har haft kritiska åsikter mot VK när jag var sportchef i Umeå Comets. Det är ju över tio (10) år sedan.

HOOPS bloggen, som startade 2014 har då och då har varit kritisk till basket bevakningen men det har bara varit när det har spelats stora matcher och man har fått minimalt utrymme långt bak i tidningen.

Jag har kvar varje artikel om Umeå BSKT som VK har publicerat de senaste två (2) åren och det ryms i en skokartong.

Jag misstänker att det ligger något personligt bakom VK´s svaga intresse.

Kanske har någon eller några av nuvarande BSKT´s förespråkare varit i kontakt med sportchefen eller redaktionen och framfört kritik och sina önskemål lite för burdust.

Det finns ingen annan logisk förklaring. VK har sitt onda öga på basketen som bara får s.k matsedlar tom när man förtjänar helsidor i papperstidningen. 

Det är dags att börja nätverka även med medierna.

VK är en viktig partner som dessutom ökar med läsare dagligen inte bara på nätet utan även med en ökad pappersupplaga. VK har dessutom monopol på marknaden. Det är dags att bli kompis med VK.

Den ringa bevakningen och det uteblivna helsidorna (när man förtjänar dem) innebär i förlängningen att de som skall finansiera verksamheten nämligen näringslivet och politiken inte rankar basketen särskilt högt.

Basketen får inga rejäla sponsorer (större summor) trots professionell verksamhet utan bara bidragsgivare (små summor).

Det är väldigt tydligt att sportredaktionen på VK har fått i uppdrag av företagsledningen att bevaka Björklöven, Umeå IK och Skidsport mycket noggrant, därefter kommer innebandy och resten.

Besvikelsen över Umeå IKs misslyckande speglades i VK ganska tydligt i höstas. Det kändes som att UIK hade bedragit VK.

Samma besvikelse på redaktionen kan man läsa uppe i Norrbotten i NSD nu när BC Luleå blev utslagen av Umeå BSKT.

Frågan är hur det blir om inte Björklöven klarar av att gå upp i SHL den här säsongen heller. Blir det nedskärningar på sportredaktionen ?

Godmiddag