Blir det samma taktik ikväll………

Lettland kom med det bästa laget till Globen och bidrog till att det blev en rätt så kul match för publiken. Var det verkligen 9400 i hallen ? Jag tycker att det var tomt på de övre läktarna och ganska tunt i övrigt men jag ser väl dåligt.

Jag har varit på plats och sett live basket i den hallen när det var 12000 och då syntes det att det var 12ooo och det kändes som 12000.

Sverige överraskade både Lettland och oss tittare med riktigt bra försvar och anfall, men ju längre matchen led så tog Lettland över. Min analys är att orken tog slut på dem som spelade mycket och dom hann inte återhämta sig under några minuter på bänken.

Svenska basketspelare är numera för dåligt fysiskt tränade det är min tes och det har den varit i många år. Spelarna är starkare och mer tekniska men uthålligheten är för dålig. Coacherna vittnar ju vecka efter vecka om att deras spelare inte klara av att spela mer än 20-25 minuter.

Bänken borde ha fått förtroendet när ledningen var 12-14 poäng men det är ett klassiskt misstag att man helt enkelt inte vågar som coach. Man är mer rädd för kritiken som kommer om man tappar ledningen. EM platsen var ju borta. Man borde ha spelat den unga nya generationen. 

Steinberga försvarades dåligt under i stort hela matchen och det kostade. Gick man på finten då attackerade hon och hamnade på straffkast linjen. När långa spelare höll henne då klev hon ut men inte försvaret och ett proffs som hon fortsätter att skjuta även om skotten inte har suttit i första.

Det är svag coaching bakom att Steinberga fick göra 30+ igen mot Sverige. Alla damlag i Europa vet att hon, Laksa och Pulvere är deras skyttar men dom fick trots det avgöra matchen. Vi kanske helt enkelt inte är bättre. Spelarna klarade inte av att stoppa dem eller var det taktiken vem vet.

I direktsändning vädjade Jonsson & Rajacic igen till 88:orna att fortsätta i landslaget men i Radiosporten sade sportchefen Lasse Johansson att det är dags för ett generationsskifte. Bra där.

Domarna var en fullständig katastrof. Synd att inte Begenicic som skötte replay maskinen fick döma ensam för då hade det varit ett par klasser bättre. Det var 3:e klassens domare utan rutin som hade tilldelats matchen. Kanske deras första större uppdrag. Dom varvade icke domslut med dåliga domslut. 

När det gäller Zahuis osportsliga foul så blev det iaf rätt. Hennes omogna och osportsliga uppträdande under matchen avslutades med ett hjärnsläpp – krokben. Jag fattar inte att basketfolket inte ser hur svag hon är defensivt och hur ego hon är offensivt. Mediatränad är hon.

Sex timmar till uppkast mellan Umeå BSKT och Jämtland när jag skriver detta.

Jag har svårt att se att BSKT skall kunna klara av maskinen Jämtland nu när självförtroendet har fått sig en rejäl törn men man vet aldrig. Jag har sett Jämtland choka tidigare i Umeå och då med bättre lag.

Senast när lagen möttes då dubblade Jämtland Gustav Hansson vid varje P&R situation och tvingade honom att passa ifrån sig bollen. Blir det samma taktik ikväll av Jämtland.

Godmiddag