Skicka ut specialisterna till folket

Jag läste Jonte Karlssons senaste krönika och där gör han en hole in one eller skall vi säga en slamdunk. ”Varför gå över ån efter vatten” när vi har duktiga coacher i vårt eget land. Dom borde kunna utbilda våra coacher.

Du som läser HOOPS vet att jag sedan starten 2014 årligen har tagit upp bristen på fortbildning för satsande coacher i Sverige. På 90-talet hade vi NBA Clinics i Jönköping och Malmö med runt 500 deltagare från hela Europa. 

Bartons Clinic finns och är bra men 90% av dem som går den bor innanför tullarna.

Vi har 2 Riksinstruktörer som på SBBF´s bekostnad borde resa ut i landet och inbjuda till utbildningskvällar där man informerar om  ”hur den svenska modellen” ser ut . Hela kostnaden borde SBBF stå för. Denna satsning kan kompensera en hel del för bristen på clinics.

Riksinstruktörerna har varit anställda av SBBF i ett par år redan men har dom någonsin varit norr om Dalälven ? Aldrig I Umeå i alla fall det vet jag.

Det går att boka upp en av Riksinstruktörerna men egeninsatsen för en förening är 10 tkr. De flesta har nog knappast råd med den satsningen. 

Det blir billigare att skicka ut specialisterna till folket än att skicka folket till Stockholm.

Någon eller några av de fyra förbundskaptenerna borde resa runt och titta på potentiella talanger runt om i landet under säsongen och direkt efter säsongens slut och köra en individuell try out med dem och lära känna dem och ge dem träningsråd. Om FK vill ha ledigt efter en lång säsong då har vi fel förbundskaptener.

Norrköping – Nässjö igår var en märklig match. Hemmalaget körde fullständigt över Nässjö i första perioden, som inte såg ut som samma lag som var i Umeå i fredags. Jag bytte till annan bättre basket. Barton föll helt ur ramen och tappade en ev. plats i landslagstruppen.

Degernäs pratar om att dom behöver en stor spelare för att kunna matcha övriga lag men nej det har dom redan. Det är runt 3 poängslinjen som matcherna avgörs idag. Han har Rado & Polite det räcker. Det gäller för honom att få styrning på Kelser & Sharkey i stället. De flesta coacher hade suttit nöjd med hans spelarmaterial.

Det går lite tyngre för Umeås elitbasket just nu. BSKT några förluster och positionstapp i tabellen. Detsamma gäller BSKT i ettan och KFUM i damettan. Vad beror den lite sämre starten på vårterminen på ?

Är det de övriga lag som mer och mer börjar hinna ifatt tidigare väl förberedda Umeå lag ?  Jag tror lite på det senare. Umeå lagen har legat i framkant när det gäller förberedelserna inför säsongen.

BSKT har nio matcher kvar i SBL grundserien. Det kommer att behövas minst 5 vinster till för att säkra 4:e platsen i sluttabellen. Den stora frågan idag det är om det blir BC Luleå eller Nässjö i kvartsfinalen. BSKT har i alla fall hemmaplansfördel mot båda lagen.

Krönikören i NSD.se tycker att Luleå BBK skall boka upp Coop Arena till finalerna mot Södertälje. Jag förstår tanken efter att ha suttit courtside i Delfinen då Plannja spelade slutspels matcher där under storhetstiden.

Jag tvivlar på att LBBK har potentialen att dra så mycket folk till matcherna. Jag tror dessutom att det inte skulle gynna laget sportsligt but money talks. Kan man dra in en miljon extra på att spela där då lär det bli så.

LEA med restaurangen räcker nog till och jag tror att LBBK måste tänka på samarbetet med BC Luleå en sån här gång. Man delar ju 50/50 på vinsterna. Kan man dela lika även om matcherna spelas på Coop Arena ?

Godmiddag