Visa respekt då får du respekt

I den senaste HOOPS skrev jag om Jontes Karlssons krönika. Han berömmer Boris Balibrea arbete med Umeå BSKT och den alltid trevliga assisterande coachen Gabriel Loizas.

Det rimmar lite illa när jag tänker på att Balibrea blev utvisad i Borås i lördags efter två tekniska foul när det spanska temperamentet tog över och assistenten Loiza strax efteråt fick en teknisk foul för att han stod med en fot utanför coachboxen.

Man får acceptera att bli utvisad om man går för långt och fortsätter efter T nummer ett, men att tilldela assistenten ett T när han vill prata med domaren för att han står med en fot utanför coachboxen är att gå för långt.

Jag tycker att domarna måste vara lite proffsigare när dom dömer. Dom måste klara av att kommunicera med alla coacherna öga mot öga när det är spelavbrott och inte bara med vissa coacher.

Att bara vända bort huvudet och totalt nonchalera en coach när bollen är död och spelet är avblåst är respektlöst. Om du visar respekt då får du respekt.

Jag tycker att det finns en tendens att när det är lite publik då kan vad som helst hända i matcherna. Domare verkar inte fokuserad på arbetsuppgiften. När det är mycket publik ”då vill man inte blåsa sönder matchen” trots att spelet många ggr når över gränsen för vad som borde tillåtas.

När Dawit fick en foul för en klart rörlig screen senast mot Jämtland och domaren blåste av helt korrekt då tog Riipinen upp händerna och höll dem om sitt huvud.

Domaren stod bredvid och såg givetvis det men ingen åtgärd följde. Vad tror du publiken tolkade Riipinens gester som ? Även Chuck använder ibland händerna till att hålla om sitt huvud när han tycker att domarna har dömt huvudlöst.

En förvånad min med utsträckta armar då och då kan väl få passera men inte att hålla sig för huvudet eller vifta med fingret mot domaren.

I kväll spelar Uppsala hemma mot Jämtland. Om inte Jämtland vinner den matchen då är det mycket konstigt och kräver en analys.

I morgon spelar BSKT mot Nässjö på hemmaplan. BSKT har vunnit båda borta men låt inte det lura dig. Nässjö har spelat bättre den senaste tiden men verkar inte riktigt ha balans på laget. Dom varvar suveränt spel med riktigt dåligt spel.

Det vore en stor överraskning om BC Luleå kan matcha Borås på fredag och nästan en lika stor överraskning om Kalmar kan mäta sig med Köping.

Södertälje har inte spelat match sedan 12 januari (9 dgr) så nu har dom återigen fått god tid att slicka såren och återhämta sig efter den senaste stortorsken uppe i Jämtland så jag tippar på fullt lag och god chans till vinst mot Norrköping.

Godmiddag