En fjärdeplats mer logisk

Jag undrar om inte Lars Johansson, sportchef på Svenska Basketbollförbundet är den som har övertalat Eldebrinkarna att göra comeback i landslaget. Det var ju han som var deras populära förbundskapten när Sverige nådde kvartsfinal i EM 2013.

Kul för svensk dambasket och bra för landslaget om laget förmår att spela på det sätt som passar bäst för dem för det måste man göra om dom skall vara med. 

Jag är väldigt fundersam till att Magarity inte finns med i truppen. Hon spelade igår utmärkt i den franska högsta ligan. Har hon tackat nej eller har man petat henne för att hon tackade nej senast.

Jag ställer samma fråga vad det gäller Drammeh, som ofta är starter i sitt spanska lag. Om dom båda är petade så är jag väldigt kritisk till det. Svensk Basket har inte råd med sådana dumheter.

Den uttagna blågula bruttotruppen är : Klara Lundquist, Elin Eldebrink, Frida Eldebrink, Abigail Asoro, Ellen Nyström, Nathalie Fontaine, Elin Gustavsson, Amanda Zahui, Lollo Halvarsson, Lovisa Hjern, Farhiya Abdi, Maria Gültekin, Josefin Vesterberg, Fanny Wadling, Paulina Hersler, Tilda Trygger.

Jag förstår varför Zahui är uttagen igen. En del är med på gamla meriter och det mediala trycket men gudarna skall veta att hon inte har varit bra i klubblaget Schio i Italien i höst. Hon glimtade till under 7 minuter i EM kvalet mot Israel men det var allt hösten 2022.

Även Asoros medverkan är lite tveksam med tanke på senaste EM kval matcherna och minimalt med speltid i Belgien men hon har potential och även hon gamla meriter så det kanske är rätt i alla fall att ta med henne.

Ek borde vara given i truppen men det kanske inte var möjligt den här gången pga hennes framgång i USA. Hoppas att det inte har att göra med den höga kostnaden för flygbiljetter.

Fontaine spelar bra i Arka Gdynia, Gustavsson i Sassari och Hersler i London Lios så dom är givna tillsammans med Södertälje kvartetten och Nyström samt Vesterberg från Luleå. Om du räknar ihop så blir det inga rookie platser kvar.

Jag skulle gärna ha sett Trygger på en av post platserna men det kanske inte är läge för det eftersom Trygger skall till USA efter den här säsongen. Hamnar hon i Ucon eller ngt annat topplag så är det knappast troligt att hon kommer att bidra till landslaget på den närmaste tiden.

I kväll spelar Norrköping hemma mot Jämtland i SBL herr. Det lag som vinner tar därefter plats #2 i tabellen och passerar BSKT. Umeå har faktiskt legat 2:a i nästan 2 månader.  Om Jämtland vinner på torsdag då passerar även dem Umeå BSKT som då förpassas till 4:e plats i tabellen.

Jag hoppas att klubbledningen har tagit tillfället i akt och varit ute och skaffat laget nya sponsorer och stödjare för det är när det går bra som man skall passa på att sälja in sig.

En fjärdeplats ser för övrigt mera logisk ut. Tabellen har varit haltande men nu mar man haltat ifatt de flesta lagen.

Godmiddag