Jag håller med Jonte men……….

Jonte Karlssons nyårsönskan är att alla skall sluta att klaga på domarna.

Jag håller med honom. Det borde få ett stopp men för att det skall kunna hända så måste det starta från domarna. Det är dags att börja med att dämpa coacherna och spelarna.

SBBF och domarna tycker troligtvis tvärt om att det är klubbarna som skall dämpa coacherna.

Eftersom domarna tillåter coacherna att ”påpeka, tjata, gnälla och slå ut med armarna och hålla sig för huvudet” utan att mer än hålla upp ett varnandes finger mot dem då kommer inget att hända.

Gör varningen tydlig och varna inte igen utan agera.

Spelarna ”är som barn”. Dom gör som deras ledare. Eftersom deras coach är missnöjd med hur domarna dömer så får ju även spelarna vara det tycker dom och de äldre erfarna spelarna ”som har fin cv” kan kommentera och snacka. En rookie åker dit på en gång.

Det här var en av få saker som definitivt var bättre förr men när Basketligan startade 1992 hände något som kom att påverka domarskapet. Basketligan ville bjuda på show och då inte bara med coacher i kavaj, spektakulära arrangemang och dunkande amerikanare.

Coacherna fick vara aktiva och verbala. Jag skulle kunna rabbla upp ett flertal amerikanska och svenska coacher som flaxade omkring i kavaj på sidlinjen under 90 och 00-talet. Det var faktiskt så att det var fint att ha en spektakulär och ”karismatisk” coach.

De som var de mest vilda och galna beskrevs i Sportspegeln som ”karismatiska”.

Basketligan idag vill ha kvar showen men med den har det kommit in en del störningar. Det evinnerliga gnällandet, trashtalk på plan och coacher som springer in på banan titt som tätt och dessutom psykar motspelare under matchens gång. Det finns ingen hederskodex i verkligheten bara på papperet.

Allt hamnar i slutändan på domarna som dömer matchen. Dom ser och dom hör men om dom ignorerar då blir det anarki. Det är faktiskt så enkelt.

Jag har god kontakt med ett antal elitdomare från förr och nu och alla intygar att fortbildningen, mentorskap och utvärdering under säsongen är i det närmaste obefintlig. Det måste vara en förklaring till varför de aktiva elitdomarna dömer så oerhört olika från match till match.

Jag har coachat i elitserien och basketligan dam samt i basketettan herr nästan 20 år och till detta har jag sammanlagt 50 års erfarenhet från svensk basket. Jag kan reglerna rätt bra och synskärpan med glasögon är skarp.

Ett stort problem är att det finns ett antal coacher som anser att dom borde få spela basket på sitt sätt utan att domarna skall ”lägga sig i”. Dessa coacher tycker att domarna inte förstår hur basket skall spelas men det är ”deras basket” dom då pratar om.

När domarna ibland försöker att beivra deras sätt att vinna matcher eller ”knäcka motståndaren” då går alla säkringar.

Coacherna klagar, sportchefer och ordföranden ringer och klagar och menar att domarna blåser sönder matcherna. ”Låt lagen spela om det” det har vi hört sedan Basketligans start 1992 och trots 30 års jubileum så har vi inte kommit ur den ankdammen.

Jag lovar att sluta med att ta upp ämnet om det blir en radikal förändring i sättet att leda matcherna. Handbollen är ett föredöme för oss alla. Fotbollen och Hockeyn har ”ballat ur” och passerat alla gränser. Ska basketen verkligen följa deras exempel ?

God Fortsättning på 2023.