Jag hoppas att dom lyckas

Västerbottens Folkblad hade på 70 och 80 talet en tradition att dela ut hårda och mjuka klappar till alla sporter i den södra länsdelen. När VK tog över ägandet och driften dog denna tradition slut en tid men för några år sedan togs den upp igen. Berodde det på att HOOPS hade efterlyst den i många år?

I år noterar jag att VK inte ens där bemödade sig att hylla Umeå BSKT trots lagets mycket överraskande start på säsongen. Om laget hade leget i botten då hade det säkert kommit en spydig kommentar. Istället blev det A3/Umeå BBK som fick ta VK´s spydigheter mot basket.

Basket har inget värde på VK trots bloggaren Hegethorn ihärdiga arbete. Hur skall det sluta när han snart går i pension. Tacka vet jag tiden då redaktionerna hade journalister som var mogna män och kvinnor och som inte var digitaliserade i bara hockey och fotboll.

I år är det 40 år sedan jag skrev på för KFUM Skellefteå och blev deras kanslist med uppdrag att föra laget uppåt i serietabellen.

Det gick bra och med hjälp av tränings villiga Skellefteå pojkar (det var pojkar) en suverän basketspelare Ike Person (kom till klubben 1984). R.I.P Ike

När laget nådde Elitserien (SBL idag)  i april 1986 kontaktades den finländske coachen Markku Jääskeläinen som hade fina meriter som spelare och senare som coach i Umeå och Östersund.

Han var en envis målmedveten finne som hade egna ideer om hur basket skulle spelas, som inte alltid köptes direkt av spelarna. Alla var ju van vid att spela strikt strukturerat. Bra blev det i alla fall för laget hade inga problem med att hänga kvar i Elitserien. 

Det är med sorg jag ser hur utvecklingen har varit i Skellefteå efter framgångsåren framförallt på 80 talet och även på 90 talet i basketettan.  De generationer av spelare som på den tiden var aktiva har inte tagit tag i stafettpinnen och fört traditionen vidare i staaan.

Skellefteå har idag inga lag i de två högsta Förbundsserierna och det lär dröja även om man för en tid sedan i lokaltidningen Norran pratade om hur basketen växer och om en kommande storhetstid.

Skellefteå är en arbetarstad som suktar efter bra idrott och då inte bara hockey.

Om dom skall lyckas då måste dom börja med att anställa en drivkraft på kansliet som blir navet i verksamheten, som även kan coacha. Det är en förutsättning för framgång med planerna. Jag hoppas att dom lyckas.

God Fortsättning