Nya tider

HOOPS delar ut high fives i stället för hårda och mjuka klappar i år.

Den högsta high five får givetvis staben i Umeå BSKT som med målmedvetet och professionellt arbete har förfinat och fört ett lag med inte särskilt märkvärdiga spelare upp till den andra platsen i SBL efter drygt halva säsongen. En prestation värd mer än en high five.

Nästa high five får givetvis laget BSKT som har presterat över förväntan i SBL. Jag trodde på litet avancemang i tabellen eftersom hård träning alltid ger resultat efter ett tag, men vem hade trott på detta ? Hela basket Sverige häpnar.

Den som påstår att hen trodde att laget skulle ligga i topp med 13 vinster på 17 matcher hen ljuger.

Även herrlaget i basketettan får en high five. Jag vet inte om det är så många som fattar hur pass stort det är att Umeå är 2:a i SBL och 2:a i basketettan.

Damlaget i basketettan förtjänar också en high five. Det är trevligt att dambasketen inte dog ut helt med Umeå BBK/A3´s urdragning från SBL dam. Hela sju spelare i set nuvarande laget tränade jag i fyra säsonger när dom var 13 – 16 år. Kul att se att dom fortsätter att spela även när dom är 20-25 år.

Organisationen runt basketettan lagen förtjänar också en high five. Gott om folk som jobbar och ställer iordning hallen. Väl fungerande sekretariat och alltid priser till matchens lirare. Snyggt jobbat.

Umeå BSKT erhåller även en high för presentation ljud och bild vid den senaste matchen. Sju hemmamatcher kvar i grundserien så det finns tillfällen att slipa på det innan det är dags för det kommande slutspel.

Domarna får också en high five. Jag tycker mig ha sett en viss skärpning i sättet att döma, men jag förundras fortfarande över de stora variationerna från match till match. Jag tycker dessutom att Uppsala favoriseras av domarna på hemmaplan (givetvis omedvetet). Dom blir sämst 8:a om detta fortsätter.

En high five till VBU eller Västerbottens Ungdomsserie som växer till 26 lag inför VT 2023. Basketen växer igen i länet men fortfarande har vi en bra bit till mitten av 80-talet då vi hade 50 lag från länet i de olika Ungdomsserierna i länet.

En Super High Five till finska Karhu Basket som var i Umeå och deltog i försäsong matcherna. De ”går på i ullstrumporna” i Europe Cup. Laget vann den första grupprundan med 5 – 1 och nu har man inlett med två raka vinster i den andra rundan, senast borta mot Budvelnyk Kyiv som slog ut Jämtland. Dessutom leder dom Korisliiga med 13 – 2. 

BSKT spelade jämnt mot Karhu Basket som är finska mästare i försäsong turneringen. Det gav en tidig indikation på att något var på gång.

En low five delas ut till Umeå BBK/A3 som fortfarande är skyldiga kronofogden 2.7 miljoner. Normalt borde konkursansökan ha varit inlämnad vid det här laget men av någon anledning händer inget.

God Jul på er alla