Tradition & kultur dör med A3

Jag skrev härom dagen att det var bra att det svenska U20 damlaget har rutinerade coacher. Igår såg jag laget förlora på ett mycket konstigt sätt. Motståndet var iofs bra men i alla fall.

Sverige spelade bra och hade 33 – 33 i halvtid mot Frankrike men när den tredje perioden drog igång gjorde  Frankrike 12 – 23 och i princip avgjorde matchen.

Jag vet inte om deltagandet i U20 EM är tänkt som en utbildning inför framtiden. 


Coacherna valde att matcha några av lagets svagare spelar i den tredje perioden och det kostade. Hevinder och Johansson som enligt mig är givna starters satt på bänken alldeles för länge när Frankrike ryckte till 12 poängs ledning.

Jag är ganska säker på att det franska coach teamet tackade och tog emot. Sverige tog inte ens ut sina timeout när matchen höll på att glida dem ur händerna. Varför spara dem till slutminuterna när det är ojämnt.

Idag kl 17:30 blir det match mot Bulgarien och det borde bli en enkel match men med tanke på matchningen mot Frankrike så vet man aldrig. Alla kanske skall ha 16-17 minuter.

Damlandslaget nominerade återigen en jätte trupp.

Om jag skulle ta ut 12 spelare idag till det svenska damlandslaget då skulle jag ta ut dessa och exakt i den ordningen som jag har listat dem nedan. De åtta första har varit bra hela våren i sina lag. Övriga fyra mer osäkra kort men värda en chans mot Israel men, Israel blir inte lika enkla som i det senaste kvalet. 

Nathalie Fontaine, Binta Drammeh, Abigail Asoro, Allis Nyström, Ellen Nyström, Ellen Åström, Matilda Ekh, Elin Ljunggren. Övriga Stephanie Visscher, Paulina Hersler, Emma Johansson, Klara Lundquist, 

För varje dag som går blir jag mer och mer nyfiken på att få reda på anledningen till att A3 helt plötsligt lade ner verksamheten. Sanningen måste fram med tanke på dambasketens historik. Umeå har haft damlag i högsta ligan i 31 år. Den senaste sejouren varade i 22 år från Millenium skiftet.

Tänk dig om IBK Dalen som spelar i herrarnas Supeliga i innebandy helt plötsligt den sista juni hade meddelat att man har bestämt sig för att lägga ner verksamheten. Jag är 100% säker på att ansvariga personer hade tvingats att träda fram och förklara och ta på sig ansvaret.

När det gäller A3 så händer inget. Det har gått två veckor och det som hände faller snabbt i glömska. Var det kall beräkning bakom meddelande om nedläggningen mitt i sommaren ?

Jag tänker på det snygga uppbyggda omklädningsrummet som finns i hallen som nu står där utan lag. Jag tänker på förråden med bollar, massor av speldräkter i 4-5 olika färger och team souvenirer m.m.

Allt åker ju nu i soporna. Tradition och kultur dör med A3. Finns det ingen som vill kliva fram och rädda dambasketen ?

Godmiddag