Idag finns det inte längre några ”hallråttor”

Terrence Oglesby som gästade Rajacic podden i veckan sade en sak som han har helt rätt i och som jag tycker är en stor försämring i Sverige för både elit och ungdomsverksamheten i basket och andra inomhusidrotter. Alla hallar är låsta.

Det går inte att komma in i kommunala hallar i Umeå för spontanidrott längre sedan 2009. Förr på 70,80 och 90 talet var Tegshallen, Hagahallen, Bräntbergshallen och Mimerskolan aktiva Fritidsgårdar från 15.30 till 22.00 med hundratals kids som tränade/lekte basket och umgicks.

Vi kallade dem som var dagligen i hallen för ”hallråttor”. Idag finns det inte längre några hallråttor.

Även Campus Friidrottsarena i Umeå är numera stängd för spontanidrott. Höga staket och kodlås hindrar dem som vill in och löpträna på löparbanorna. Snart inhägnar man väl alla fotbollsplaner också. Det här är ett feltänk.

Fram till 2009 var det skolorna som själva var ansvariga för lokalerna och då var det öppet hus och massor av skolidrott och spontanidrott. Varje skolgympasal var en Fritidsgård fram till 22.00. Umeå Fritid tog över ansvaret för lokalerna 2009 och motiverade låsandet med att det blir för mycket skadegörelse om det är öppet för spontanidrott.

Jag förstår hur dom tänkte men jag anser att dom tänkte fel. Skadegörelsen hamnar nere på stan eller i stadsdelarna i stället och det belastar i slutänden samma kassa och skattebetalarna.

I USA finns det alltid tillgång till open gym. Om inte annat så finns KFUM. Det går när som helst mellan 07-22 att samla ihop ett gäng och gå till en hall och lira. I Sverige är nästan alla hallar låsta juni – augusti och även på helgerna under säsong. Om man inte har bokat och betalar.

Om hallarna är upptagna i USA då finns det utplaner överallt. I Umeå finns det några få hyfsade. Jag skall försöka att kartlägga dem i sommar och presentera för er Umeå kids var dom finns.

Det är ett osunt system.I stället för att satsa på ungdoman så misstror man dem. Jag tror inte tjänstemän och politiker förstår hur bra och viktigt det var med öppna hallar och arenor och tillgång till spontanidrott på andra ställen än på gatan. 

En lokal idrottsföreningkan mot en ringa ersättning övervaka den öppna anläggningen åt skolan. Så var det på 70 och 80 talet. Cometerna Basket övervakade Tegshallen. Det förekom ingen eller minimal skadegörelse.

Jag har en känsla av att XYZ generationen som så småningom tar över alla besluten ser problemet med detta och att en ändring kommer.

I och med att kommunerna tog över lokalerna från skolorna redan från klockan 16.00 så dog även skolidrotten. Har ni tänkt på det ? Bästa femman, sexan, 70iaden, Skol DM och Skol SM – allt är borta.

Godmiddag