Blir det exit efter 22 år i damernas elitserie (SBL)? Gud förbjude.

Det twittrades i förra veckan om att A3 återigen har skatteskulder. Jag tog reda på fakta. Umeå BBK (A3) har en skuld till Skatteverket på 2 539 785 kr varav 2 236 401 är hos Kronofogden. Föreningen har krånglat sig ur greppet tidigare men jag undrar om dom gör det den här gången. 

1993 drog sig Ume Basket/Comaterna ur Elitserien pga spelarbrist. Efter sju (7) års kamp i div 2 och div 1 tog Cometerna år 2000 åter steget upp i det som då kallades för Elitserien.

Varje år från 2000 fram till 2009 kämpade man med en liten budget och men höll sig kvar på högsta nivå utan att bygga upp ett skuldberg. 

2009 lades Cometerna ner/köptes upp (välj själv) och alla aktiva hamnade i KFUM Umeå. Det blev till att börja med ett litet uppsving med stabilare ekonomi men 2012 beslutade KFUM Umeås huvudstyrelse att avveckla damelitbasketen eftersom man ansåg att den kostade för mycket. 

2012 bildades Umeå BBK(A3) och med den nya bossen i spetsen drogs det upp stora planer om att ta upp kampen med toppen i serien och 2019 blev det till sist guld efter flera finalförluster och en hård satsning på bra spelare. 

Nu 10 år senare hotas lagets existens igen. Den tradition och kultur som har byggts upp på damsidan sedan 2000 verkar raseras igen efter 22 år i rad i landets högsta liga. Gud förbjude.

De minnen som SM Guldet gav falnar snabbt om Umeå BBK ger upp.

Det skulle vara en tragedi för dam basketen i Umeå om Umeå BBK (A3) lämnar SBL. Det kommer att ta tid att komma tillbaka. 

Konstigt att föreningen inte har gått ut i media och vädjat till Umeå Kommun samt näringslivet om stöd för att kunna fortsätta verksamheten. Det har Björklöven, Umeå FC och Umeå IK gjort när dom har haft ekonomiska kriser och har då blivit räddade.

Om Umeå BBK(A3) försvinner då blir inte Umeå Sveriges Idrottsstad 2023.

Norrköping dam meddelar att man inte tänker hänga på Luleå och Södertälje i deras satsning. Två amerikanskor, fem svenskor och några dubbel licensierade juniorer får räcka i år.

Vi hakar inte på i guldjakten signalerar man i Norrköping. Jag synar det snacket. Viker alla ner sig direkt ? Då är det nästan ingen idé att ens spela om det. Alla matcher blir ju ointressanta utom de mellan Södertälje och Luleå.

Frank Alm i Mark har bra fingertoppskänsla. När jag har läst igenom och tittat på det som finns om Lindsey VanAllen så känner jag att han har träffat rätt igen. En bra spelare som dessutom tål tuffa tag som amerikanskorna drabbas av när dom kommer till SBL. I USA blåser domarna för alla foul. Inte i Sverige.

Personligen tycker jag att domare ofta tillåter svenska spelare att spela för hårt mot amerikanskor och det anser jag beror på att man anser att ”dom som är proffs skall tåla lite”. Har du inte noterat att coacher sällan spelar amerikanskor mot amerikanskor. Kan det vara en tillfällighet ?

Umeå BSKT har skött sig exemplariskt och har bara normala 11 773 kr i skatteskuld som skall betalas i juli.

NSD Sport krönikören har fått ett frispel. Läs den senaste krönikan om du behöver ett smile. 

0 – 4 till Ungern mot England i England. Spelarna i England vill helt klart inte ha kvar Southgate när det blir dags för VM.

Godmiddag