Johannes galna skott som ofta sitter

Jag läste i NSD.se att man hyllar kontinuitet och spelarutveckling. Vem gör inte det ? Jag tror inte att något annat SBL lag varken på dam eller herrsidan i Sverige säger något annat. 

Jag kan inte låta bli att ställa mig frågan om hur det står till med spelarutvecklingen på herrsidan i Luleå. Jag skriver Luleå för det kommer numera sällan bra spelare från andra orter i Norrbotten som det gjorde förr. Torne och Kalix älvdalar liksom Jokkmokk och Kiruna producerade förr i tiden många bra spelare. 

Efter U 21 SM Final Four togs det ut ett U 20 herr landslag som innehåller tre (3) spelare från Umeå plus en reserv och från RIG Mark tre (3) spelare, däremot bara en (1) från RIG Luleå. Det skulle vara intressant att veta hur man tänker uppe i Luleå efter det.

Anser man att det är fel spelare som har blivit uttagna eller är det så att RIG Luleå har tappat i kvalitet. RIG Luleå kanske inte är det givna målet längre för talanger i Norrland som går ut åk 9.

Jag träffade idag en finsk Guard som besöker Umeå eftersom hans flickvän spelar med Umeå IK. Killen spelar i de senaste årens finska mästarna Karhu Basket från Kauhajoki och han tog chansen till lite extra träning i baskethallen innan golvet rivs upp i slutet på veckan. Han såg ganska vass ut.

Han har en position som 8:e-9:e  spelare i rotationen som innehåller fem utländska spelare. Han var väldigt öppen och det visade sig att lönerna är högre i Finland än i den svenska SBL för en spelare på hans position i rotationen. Hans lag Karhu Basket skall spela Champions League. Kul.

Träffade även Team Managern för A3 basket och passade på att fråga vad som händer men han hade ingen aning. Ingen hade pratat med honom eller kontaktat honom sedan den sista semifinal matchen mot Luleå. Märkligt tycker i alla fall jag. 

Jag väljer i år liksom i fjol att inte kommentera det mesta som har att göra med spelar värvningar under den löjliga säsongen. Några små stick har jag hunnit med men det blir mindre och mindre från och med nu.

I helgen har jag sett två träningsmatcher mellan Australien och Japans damer.  De spelar en serie om tre matcher i Sydney under rubriken ”Road to World Cup”. Australien vann match ett men i match två kom Japan tillbaka och vann med en poäng.

Australien spelar gärna ganska långsamt och strukturerat och är inte särskilt underhållande – tycker jag.

Japan är helt annorlunda. Mycket snabba uppspel och till trepoängsskott utan tvekan om bra läge dyker upp. Om inte gärna en blixtsnabb 1 mot 1 attack. Defensivt spelar Japan med maximal press på bollen och med dubblingar i alla möjliga och oväntade lägen. Man vinner tillbaka bollen ofta.

Båda lagen är väl coachade. Efter varje timeout eller längre paus så kommer det någon form av förändring i spelet som ofta direkt ger utdelning. Kul att se.

Den första finalen i den franska damligan spelades igår söndag. Bourges mötte Lyon i en bra match där hemmalaget vann med 79 – 69. Jag skulle tro att Lyon vinner match nummer två på sin hemmaplan. E Eldebrink (Bourges) hade en helt ok match trots att hon brände några ganska bra lägen nära korgen.

Om du har möjlighet då letar du upp nästa match på youtube och kollar in nummer 23 i Lyon, som heter Marine Johannes. Det är en spektakulär spelare. ”Kvinnan som gör vad som faller henne in”. Hon är etablerad i det franska landslaget. Hon har fart, spänst, passningar som få men framförallt galna skott, som ofta sitter. Håll tillgodo.

Godmiddag