Snälla förbättra seriesamarbetet i Norra Norrland

I Norrbottens BDF finns det önskemål på att skapa en div 3 serie för herrar. Om så blir fallet då offras U19 serien vilket innebär att pojkar som är 15-16 år och absolut inte klar för seniorbasket måste börja spela ”mot gubbar” för sådana basket motionärer finns det gott om i Norrbotten. 

Sådant beslut innebär att U16 och U18 lag drabbas.Jag tycker att det är helt galet att lag från Umeå samt Sundsvall, Östersund skall behöva söka sig till serier i mellen Sverige när dom kan få bra matcher i Norrland. 

SBBF borde ta tag i detta och se till att de Nordliga distrikten tvingas till aktivt samarbete.

Jag hoppas att man i Norrbotten i stället för att lägga ner U19 lägger ner kraft och ambition för ett samarbete med Västerbotten och kanske även Mellan Norrland. 

Både KFUM Skellefteå, KFUM Umeå och Minerva Umeå kan ställa upp med HU19 & DU19 lag och nog vore det märkligt om inte Luleå kan skarpa ihop minst 4 sådana lag. Mellan Norrland är redan anmälda till nästa års Stockholms Serie men till 2023 – 2024 måste det bli en förändring.

Basketen i Norrbotten kanske inte har bredden längre utan bara topp. Satsar man bara på elit lag och inte på det som är viktigast nämligen bredden ?

Nu har man 2 SBL lag och 4 div ett lag. Till hösten siktar man på att öka till kanske 6 div 1 lag. Det är knappast rätt i en stad med under 70 000 innevånare men det är klart att det blir billigt att spela mot varann. Tyvärr kanske några lag söderifrån hoppar av pga en extra resa till Luleå nästa år.

Jag hoppas att man i Norrland utökar och genomför serier snart med sammandragningar med t ex 2 i Luleå och en i Umeå resp. Skellefteå plus ett slutspel som avslutning. Det skulle även kunna överbrygga domarbristen som råder i alla distrikt.

Och så till något helt annat.
Högsbos Johansson och Karras har testat vingarna i SBL med Umeå BSKT utan att lyckas. I Superettan verkar det vara enklare. Dom gjorde 25 resp 8 poäng i den andra Superettan finalen. Johansson har öst in poäng tillsammans Vitale hela säsongen.

Coach Ivankovic i Kalmar som är nya i SBL till hösten säger att man kan konkurrera med alla lag i SBL nästa säsong om man får bra förstärkning på alla fem positioner. Notera att det gäller nog alla lag. Med 4 riktigt bra utländska spelare och en bra svensk spelare kan man matcha mot alla lag i SBL men övre halven i serien lär man inte nå ens med det.

Alvik har anställt en ny sportchef.  Det var väntat för det var lite konstigt att Lena Wallin-Kantzy kunde vara det samtidigt som hon var kontroller på SBBF.

I ärlighetens namn skall sägas att 
Jag tyckte att Norrköpings damer hade kommit i form och flaggade för skrällchans. Så skrev jag faktiskt före match ett – ”Norrköping kan vinna en kanske två men knappast tre matcher mot Luleå BBK”.

Det var ett litet Houdini trick som man lyckades i finalen men det gjorde ju Luleå också i fjol. Grattis än en gån Taylor – Lundgren.

Östersunds Hockeylag klarade kvalet och gick upp till Allsvenskan. Jag vet inte om basketen i Östersund förstår vilken elefant som har klivit in i rummet. ÖIK får väl elitbidrag från hockeyligan direkt som motsvarar hela Jämtland Baskets sponsor inkomster. Dessutom drar dom fullt hus och dom spelar ofta på fredagar.

Godmiddag