Bra att Chuck tar bladet från munnen

Jag har under flera år vid upprepade tillfällen hävdat att så länge som domarna i Sverige dömer som de gör i SBL så styr dom basketsporten och hur basket skall spelas i Sverige. Tyvärr så överensstämmer inte SBL domarnas sätt att döma med övriga FIBA länder i Europa.

Jag har även hävdat att det är därför som vi i Sverige inte utvecklas lika bra som i övriga Europa.

Det finns givetvis många som inte alls håller med mig om det men jag står fast vid min åsikt. Det är inte offensiven det är fel på. Vi kan inte spela bra försvar. Vi är mästare på att fuska i SBL med domarnas godkännande. De bästa lagen gynnas oerhört av fuskandet.

Jag har största förståelse för Adnan Chucks känslor efter match nummer 2. Det gjorde ont i min basketsjäl att se domarna behandla Jämtland så illa. Jag kopierar rakt av Chucks åsikter från OP.se och jag håller med till 100%

– Det är inte okej, det är två matcher i rad nu. Jag sa ingenting efter första matchen för jag tänkte att en match är ingen match. Men det här är något som är riktigt dåligt. 

Kan du utveckla det?

– De får inga fouls och de använder händerna hela tiden. Det är saker som vi inte kommer undan med alls. 

Du pratade med domarna efter matchen, vad sa de?

– De hade en förklaring att det var final, som att regelboken ska ändras helt plötsligt. Jag har aldrig hört den förklaringen innan, säger Chuk och fortsätter:

– Kolla bara på straffkasten. De skjuter 27 och vi skjuter fem, och då är det Steve som skjuter två stycken med tre sekunder kvar. I en så jämn match gör det en jätteskillnad. 

Jämtland hade chansen att skjuta ett sista skott i matchen, Chase Harler var den som fick möjligheten att bli matchhjälte från trepoängslinjen, men han missade. 

– Det är ett slag på armen på sista skottet. Det är foul, med de blåser inte där. 

Texten i HOOPS efter match # 1 var följande: Det såg inte ut som en slutspelsmatch ute i Europa. De matcherna är mycket renare men ändå kropps fysiska. Där flyger inte spelare omkring hur som helst och landar hur som helst som dom gjorde i den här matchen pga alla möjliga och omöjliga kontakter. Det är faktiskt ett under att inte fler blev skadade.

Det måste bli en helt annan skärpa och rättvisa i dömningen i nästa match. Om inte då har jag tittat klart på årets SBL basket.

I match ett blåstes t ex inte en enda rörlig screen trots att det fanns ett flertal. I gårdagens match blev det tre avblåsningar men borde ha varit minst det dubbla.  

Nu kommer Norrköping att hävda att Chuck försöker påverka domarna inför de kommande matcherna. Jag bryr mig inte och gör inte det du heller. Riipinen försökte påverka domarna konstant under hela matchen igår. Han tog varje tillfälle att påverka. Han följde den bakre domaren hela tiden. Jag tycker att han lyckades.

Det är bra att Chuck tar bladet från munnen. Det är bara synd att han inte gör det även under grundserien när andra lag som t ex BSKT missgynnas av domarna.

Slutligen kan jag inte låta bli att reta mig på kommentatorns konstanta hyllande av spelarna i Norrköping och förvåning när Jämtland spelare gör något bra. Så lät det i alla fall i mina öron.

Rajacics kritik mot Harler är lika illa som hans kapning av McCarty-Willimas kvällen innan. Nog borde en expert som Rajacic se att Harlers jobb de senaste matcherna har varit utpräglat defensiv och att han har lyckats utmärkt. 

Tacka vet jag Euroleague. Två nya matcher i kväll.​

Trevlig Valborg