Cred till sportchefen

Men visst är det kul att Jämtland kunde knyta ihop säcken och vinna den 6:e matchen och bli klar för SM final för första gången. Stort cred till sportchefen Pekka Johansson. Det är få som har gjort sig så förtjänta av det som han och staden Östersund. Kanske är det läge att flytta matcherna till ishallen nu när hockeyn har spelat klart. 3 – 4000 pers borde komma direkt.

Det är bara att läsa op.se idag där man gör en tillbakablick i baskethistorien till 70-talet med Willenborg & Redding i laget. Dom var ruskigt bra redan då. Jag minns det väl eftersom jag coachade KFUM Umeå när vi mötte dem med ”Linken” Lindqvist, Mats Hamberg och Umeå killen Janne Brändström. KFUM Östersund var bra redan då men det har dagens ungdom ingen koll på.

Jämtland borde ha varit i final redan för tre år sedan när en spelare blev kapad under korgen i slutsekunden med minus 1 på tavlan. Om domarna hade blåst foul då hade Jämtland slagit ut Södertälje det året och gått till final. Jag tror att jag minns rätt utan att gogla. Kanske var det fyra år sedan men så var det.

Jag har lite svårt att förstå Degernäs beslut att spela zon från start. Såg han inte hur BC Luleå tappade all aggressivitet kvällen före och hamnade på efterkälken direkt. Man måste riskera något för att vinna. Här var man för försiktig. Att i princip bänka Freeman är också svårt att förstå. Han är ju ett jättehot även om han inte gör poäng hela tiden.

Det hade varit ett tungt misslyckande för Jämtland om man hade missat finalplatsen i år. Dom är ju faktiskt det enda laget som har fem utländska spelare och det var även dessa fem som startade mot Södertälje och bar laget till vinst. Guinn har förvisso svenskt pass men han är amerikan, PUNKT. Dessutom har man bra svenska spelare.

Pressen måste ha varit stor för Chuck även om han är rutinerad. Jag unnar honom den här framgången. Vi coacher måste ha respekt för varandra. Förväntningarna i basketstaden Östersund är skyhöga det hörde vi i pausintervjun i match fem. Det blir intressant att se hur dessa helt olika spelstilar skall ta sig an varandra i finalserien. Om Norrköping får springa och skjuta då vinner dom.

Domarna hade ingen lyckad tillställning men det såg i alla fall rättvist ut. Södertälje tog lite väl många ”korkade foul” och det kan ha kostat dem matchen. Stegfelet i slutet missade man men det hade ingen inverkan på slutresultatet. Det hade Lindqvists osportsliga foul plus bibehållen boll. 

Olympiakos imponerade igår kväll mot Monaco med 71 – 54, Real Madrid fick jobba hårt för vinst mot Maccabi  med 84 – 74. Bortalagen kan mycket väl vinna match# 2 i morgon.
I kväll kl 20.00 Barcelona – Bayern München och 20.25 Milano – Efes. Jag väljer Milano matchen eftersom dom förlorade match #1 på hemmaplan.

Jag hoppas att Basketfeber krönikören Hans Anderssons själ har fått lite kontakt med framgången.

Godmiddag