Laget med bästa orken vinner

HOOPS var troligtvis den enda utanför Norrköping som trodde att en vinst borta mot Luleå BBK var möjlig. Jag grundade min tanke på hur Norrköping har spelat i semifinalerna. 

I de inledande två matcherna mot Östersund spelade dom övertygande och vann. Även i match tre och fyra spelade man bra men Östersund som är grymt hemmastarka kunde vinna. 

I den femte matchen spelade Norrköping på topp och då såg duktiga Östersund mediokra ut. Jag förstod då att Norrköping är i riktigt bra form efter tuffa matchserien mot Östersund samtidigt som Luleå inte har spelat en match på elva dagar.

Jag har här i HOOPS uttryckt min respekt för Taylor-Lundgrens sätt att scouta, hitta en ide om att sätta käppar i hjulen på motståndarna och få laget att följa direktiven. Ibland går det bra , ibland inte beroende på motståndarnas individuella prestationer. Igår räckte inte de individuella.

Jag vet att det finns dem som är kritiska till en spelförstörande taktik men jag måste säga att dom har inte hängt med i utvecklingen. Det kallas för coaching.

I gårdagens match började Norrköping lika darrigt framåt som A3 gjorde i semi borta mot Luleå. Det går inte att missa fria skott och layups då hamnar man direkt i 12 – 0. Jag trodde nästan att matchen då var över men som tur var så vaknade man. 

På slutet hade Norrköping lite väl bråttom med avsluten. Det kunde ha kostat dem segern. Det gör dom inte om en gång till det är jag säker på.

Jag är Norrbottning och håller givetvis på laget där mina rötter finns men samtidigt gillar jag att se lag som kan spela taktiskt och lyckas. Igår var det Norrköping som gjorde det bäst. 

Jag satt och väntade på att Sandberg skulle plocka fram någon offensiv slutspels variant eller en väl intränad zonpress som överraskning när matchen stod och vägde men icke. Man lita sig bara till individuella prestationer. Är det så att Luleå känner sig FÖR säkra och har nonchalerat motståndet ? 

Jag tror faktiskt att Norrköping tar match # 2 också för hemma spelar dom ett snäpp bättre och skjuter framförallt bättre från 6.70 meter och så har dom sin partiska speaker som retar gallfeber på många gäster. Laget med bästa kondisen plockar hem det här.

Domarna skall givetvis få sin beskärda del i matchen och den är positiv.  Dom dömde rättvist och det är ALLTID det viktigaste.  Luleå fick spela försvar som vanligt med både bodychecking & handchecking men det fick även Norrköping och det köper jag alla dagar i veckan.

Jag unnar Jämtarna en plats i finalen men det får dom lov att fixa på hemmaplan för ikväll tror jag att Södertälje med lite klok taktik och bra skytte fixar 3 – 3.  Flera spelare i Jämtland spelade runt 50 minuter i den senaste matchen. Det tror jag väger tungt när dagens match skall avgöras.

Södertälje kommer att attackera dessa lite tröttare spelare en mot en.

Lapena fick sparken när Fenerbache missade guldet i damernas Euroleague. Det spelar ingen roll att han har en lång meritlista och inför VM har blivit headcoach för Canada. Han fick ändå kicken när resultatet inte infinner sig.

Serbiens headcoach Mariana Maljkovic har redan tagit över och hennes första uppgift är att vinna den Turkiska ligan, till att börja med. En vinst i Euroleague är givetvis målet inför 22-23.

Om de ryska lagen UMMC och Kursk inte kommer tillbaka då lär det finnas goda chanser till vinst våren 2023.

Årets Euroleague vanns av Sopron från Ungern. Jag skrev i HOOPS att jag är förvånad över att ett så fattigt land som Ungern kan ha några så framstående lag på både dam och herrsidan. 

Härom dagen fick jag reda på en av anledningarna till varför de kan hänga med i racet. Thanos Niklas som i år framgångsrikt coachade Helsingborg hörde av sig till mig och informerade om att Sopron får 300 000 € från Ungerska förbundet för deltagande i EL. Även herrlag i CL får samma summa.

Sopron har dessutom en ägare som pumpar in stor pengar. Deras budget ligger runt 10 miljoner sek. Storlagen i EL från Ryssland och Turkiet ligger runt 30-40 miljoner sek så nu vet vi lite mer. 

Svenska klubbar göre sig alltså inte besvär på den nivån, men det vore kul med svenska lag igen i Euro Cup även om det för det mesta bara blir sex bra träningsmatcher. Kanske dags för SBBF att börja prioritera några miljoner till A3, men det blir väl så först när ”rätt lag” satsar på Euro Cup.

Godmiddag