Umeå tog SM Guld i basket redan 1962

Jag tror inte många känner till

att Umeå Läroverk vann skol SM för flickor med 39 – 36 den 16 december 1962 alltså för sextio (60) år sedan. I finalen mötte man Borås Läroverk som var storfavoriter eftersom basketsporten då var betydligt större söderut. Umeås vinst var på den tiden väldigt överraskande.

Umeå Lärovärk hade en spelare som lyste starkast och det var Gunilla Raita som gjorde 20 poäng. Jag kan med stolthet berätta att hon har sina rötter i Övertorneå (min hembygd) och att hon givetvis snabbt värvades till Stockholm för att gå GCI (som det hette då) och där det blev ett flertal SM Guld.

På tal om SM Guld så inleds idag kvartsfinal spelet

med bl a Norrköping vs BSKT. Ingen tror att BSKT har större chans än en isglass i Sahara. Jag tror inte heller att BSKT vinner borta men kanske kanske kan det hända i Umeå på lördag kl 18.30. 

Umeå ledning med 30 – 45 i halvtid vid senaste mötet berodde på dåligt skytte från Norrköping. I andra halvlek spelade Norrköping så hårt försvar så att man formligen vek ihop BSKT. Om det blir samma nivå på domarna ikväll eller på lördag då har BSKT ingen chans oavsett hur bra man spelar.

Borås har sett vassa ut den senaste månaden så BC Luleå får det tufft. Jag hoppas att BC Luleå slår ut dem bara för att dom lade ner damlaget. Skam går på torra land i Borås.

De flesta tror att Jämtland vinner lätt men inte jag. Köping har sett klart stabilare ut de senaste tre matcherna och det är kul för coach Gehrke som har fått jobba hårt för att få ihop det och dessutom har han fått stå ut med att bli utvisad på ett spektakulärt sätt.

Södertälje avfärdar Nässjö lätt om de spelare som inte har varit med i de senaste Nässjö matcherna kan spela. Laget som av många tippades till semi och av några kanske till final blir utslagna. Klarar klubben den avslutningen utan att tappa kraft inför framtiden ?

Nya basket poddar och nya basketkrönikörer dyker upp.

Tidigare försökte jag hänga med men nu inser jag att det inte är möjligt. Om jag skall hänga med i tankar och trender och ”alla experters” åsikter då måsta jag vika minst fem timmar i veckan till lyssnande och läsande. Det är inte aktuellt. Jag måste prioritera så blir tvungen att välja.

Varför spelas inte längre skol SM på olika nivåer. Det var en av basketens bästa rekryteringsformer har ni glömt det ni som var med på den tiden. Ni som inte var med har ingen koll.

Godmiddag