”Det är skillnad på……”

SHL och Allsvenskan gör som Innebandyn och skjuter på matcher pga covid i lag. 

Är det skillnad på lag och lag ?

SBBF har inget förbarmande om provsvaret kommer försent. Då är det bara att spela eller förlora på wo. En hård bestraffning för dem som drabbas. Frågan är om det håller juridiskt om något lag går vidare med ärendet.

Det kan synas lite konstigt att Södertälje fick skjuta på matchen mot BSKT som skulle ha spelats den 30 december även om det var inrapporterat mer än 48 timmar i förväg. Varför skall BSKT tvingas stå för sina bokade resekostnader samtidigt som Södertälje slipper sina kostnader.

Är det även skillnad på spelare och spelare ?

Jag såg på FB att någon har reagerat på att McCarville får coacha i SBL dam trots att hon inte har rätt coach utbildning. Man undrar om kravet på ”steg 4” är borttaget. 

Jag kan hålla med om att det ser lite konstigt ut om utbildnings kravet finns men fn finns det ju inte.

Regelsystemet förändras och skall presenteras under våren 2022. Tyvärr så tar detta arbete alldeles för lång tid. Om jag minns rätt så har man hållit på med det sedan hösten 2018.

Jag tycker att kravet på utbildning bör vara mycket flexibelt eftersom det är föreningarna som är arbetsgivare. Det är upp till dem att bedöma om personen man intervjuar håller måttet för en anställning. ”Steg 3 eller steg 4” är bara kurser som kan ingå i sökandens cv. 

Regler om utbildningskrav ”steg 4” är enligt mig ett sätt att garantera dem som har utbildningen möjlighet till bra tränarjobb i landets elitföreningar.

Idag finns det 23 föreningar i landet (SBL) där ”steg 4” krävs. Det innebär att ganska få personer har rätt att få dessa jobb. Jag tycker att risken för ”inavel” blir stor och att samma coacher roterar runt i stället för en hälsosam förnyelse. 

Jag tycker att SBBF borde göra mer för att stimulera kvinnor att bli coacher på elitnivå. Svensk basket skulle bara må bra av det. Släpp fram McCarville men ställ krav på att hon skall föreläsa och utbilda inom SBBF.

Tänk så tiderna förändras.

I helgen tittade jag igenom ett antal nummer av baskettidningen 3NOLL5 som vi hade i slutet av 90 talet. Där kunde jag läsa följande i nummer 3 från 1998.

”Ambassadors hade allt vad många ligaklubbar drömmer om: fantastisk publikstöd, en fixstjärna som alla ville se (Bennerman) , uppbackning från hela länet, monopol på elitidrott på sin ort, två tidningar som praktiskt taget punktmarkerade varje steg som spelarna tog.”

”Ändå lyckade inte de styrande göra laget till något ekonomiskt hållbart”.

”Jämtland Ambassadors kommer för alltid kvarstå som ett avskräckande exempel på att inkompetens kan ruinera ett helt projekt även om alla goda förutsättningar finns”

23 år senare leder Jämtland SBL och framstår som ett föredöme och en vinstmaskin. Det avskräckande exemplet är historia och var glömt till det att HOOPS påminner om det.

Jämtland har vunnit båda tidigare matcherna mot Norrköping men i kväll tror jag att Norrköping tar sin första seger men då gäller det att någon håller ett extra öga på R.T Guinn.

Godmiddag