Funderingar v 1 2022

Spelarna i SBL har från den 1 januari en ny komprimerad uppförandekod som skall följas. Varje klubb har ansvar för att se till att den följs.

Föreningen Basketligan skriver:

Koden syftar till att skapa en kultur som ger trygghet och som stärker banden mellan klubbens spelare och ledare, men även relationen till andra klubbar, publik, sponsorer och olika samarbetspartners.

Det finns femton (15) punkter att följa. Jag blir fundersam när jag läser den första.

”Som ligaspelare uppträder vi schysst och försöker inte på olika sätt vinna fördelar genom ett osportsligt uppträdande”

Jag tycker t ex att det är osportsligt att förstärka kontakter som många spelare idag gör i tid och otid för att lura domarna utan att bestraffas för det. 

Om domarna låter det överdrivna förstärkandet fortgå då är redan den här punkten förlegad.

Jag anser att 95% av allt som finns med i ”den nya uppförandekoden” redan gäller runt om i landet. Uppförandekoden finns ju med sedan mars 2020 på SBBF´s hemsida.

Frågan är om det verkligen är nödvändigt att uppförstora detta. Kanske är det bara ett PK dokument som producerats för att ”ryggen skall vara fri om någonting händer”.

Hur ser förresten straffskalan ut och vem är det som utfärdar bot eller annan bestraffning ? Det står inget om det i dokumentet. 

En teknisk eller osportslig foul innebär inget kännbart straff. Tänker man börja räkna antalet tilldelade i den kategorin och därefter bötfälla eller stänga av spelare och coacher. Återinför man avstängning nästa match om man får diskvalifikation i en match ? Frågorna är många.

Det pratas också en hel del om en utökning av SBL herr 

Jag tror inte det kommer att tillkomma nya lag förrän nuvarande genomförande och förutsättningar förändras radikalt.

Det viktigaste borde vara att se till att de lag som nu spelar i SBL får möjlighet att stanna kvar tycker i alla fall jag.

Att fortsätta med att spela 4 ggr eller kanske 3 ggr mot varann kommer knappast att tilltala något av lagen i Superettan. Det blir för kostsamt med en grundserie med 33-44 matcher matcher. Matchandet kommer dessutom för tätt med matcher ständigt på veckodagar.

Flertalet lag i Superettan har spelare med vanliga jobb samt studerande som har möjlighet till satsning och spel på Superettan nivån just pga att matcherna spelas på helger. 

SBL herr spelas på tisdagar och fredagar vilket innebär frånvaro från arbetsplatser och studier och det är utan tvekan det största hindret för att kunna utöka SBL herr till fjorton lag.

SBL herr ledningens chans att få med nya lag det är en makeover av seriens genomförande men det är man knappast intresserad av eftersom det skulle påverka inkomsterna negativt för de största klubbarna. 

Framförallt de stora klubbarna med stora delar av laget som helproffs är beroende av ett jämnt tillflöde av publikintäkter och försäljning relaterat till en hemmamatch var och varannan vecka. Helst med en hemmamatch varje vecka.

Jag tror inte att man vill gå med på en förändring. ”Restaurangklubbarna”  behöver 20+ hemmamatcher varje säsong för att kunna fortsätta sin satsning. 

Spela internationellt 6-10 matcher och nöj er med en rak dubbelserie fram till slutspelet säger några men det är inte så intressant.

En satsning på internationellt spel i stället för onödiga omgångar i SBL är inte intressant för klubbledningar mer än om det finns en sponsor som betalar för kalaset eftersom det har visat sig att de som går på matcher i SBL avstår för det mesta de internationella matcherna.

Godmiddag