Tomten kom tidigt till Umeå BSKT i år.


Segern mot Jämtland måste betraktas som en härlig julgåva till ett ganska tunt lag som kämpar och sliter hårt för att utvecklas och bli bättre. Om man jämför lagen spelare mot spelare i varje position så är Jämtland ett snäpp vassare överallt.

Även om Jämtland saknade ett par bra spelare pga skador så är laget tillräckligt bra för att kunna vinna mot BSKT på bortaplan men då krävs det en hundraprocentig inställning och den kanske saknades. Att döma av coach Chucks kommentar i intervjun efter matchen så var han missnöjd med lagets inställning till matchen.

Jag vill inte på något sätt ta ifrån BSKT glädjen över vinsten. Laget gjorde en strålande prestation när det verkligen gällde och skall ha cred för insatsen. 

Dickerson fick inte starta matchen.Jag vet inte om det var ett taktiskt drag för att störa Jämtland eller om coach ville undvika att få foul på honom i starten, eller om han hade varit svag på träningarna.

När han kom in då var han direkt dålig med 2 turnovers och missade skott i bra lägen. Det blev snabbt bänken igen.

När han kom in nästa byta då var det som en ny spelare och han avslutade kvällen med att bli matchvinnare och hela 34 pinnar.

Det var tråkigt att Jämtland fick en ny skada.

Den uppstod i en screen situation där Edvardsson sätter en bra screen men vrider ut benet/knäet något när han ser att Lindqvist kommer runt. Det blir en hård kontakt knä mot knä. Domaren på baslinjen dömer helt korrekt offensiv foul för en rörlig screen på Edvardsson. Domaren i den döda vinkeln dömer defensiv foul. Huvuddomaren fastställer domslutet till defensiv foul.

Domarna dömde för övrigt väldigt bra och rättvist men så brukar det vara när Kalpakas dömer i Umeå Sporthall.

Det var verkligen rättvist att BC Luleå kunde få vinna matchen i Köping i måndags.

Coach Öqvist var troligtvis ganska förtvivlad över alla minst sagt konstiga beslut som domartrion levererade. Kan det var så svårt att döma basket ?

I måndags kväll spelades även en Champions League match mellan Karsiyaka från Ismir i Turkiet och Hapoel Jerusalem. 

Jerusalem gick upp i en 18 – 38 ledning i början av andra perioden. Efter en time out började hemmalaget spela grisigt försvar och Israelerna svarade med samma mynt. 

Publiken var galen kastade in mynt på planen. Security måste ställa sig runt arenan. 

Till råga på allt så dömdes matchen av två av de domare som dömde Slovenien mot Sverige. Dom klarade inte trycket den här gången heller utan började kompensera för att lugna publiken och hemmalaget kom ifatt.

Karsiyaka verkade slappna av när dom väl kom ifatt, men då skärpte Jerusalem spelet och gled ifrån igen. 

Även domarna kammade sig och började vara noggrannare så avslutningen blev enkel och Jerusalem kunde vinna helt rättvist. Puh vilken match och vilken klasskillnad mot SBL och det är ändå bara den tredje nivån ute i Europa.

Godmiddag