Domar kulturen behöver brytas för att få fler domare

Jag lyssnade på 3NOLL5 podden då Oscar Lefwert var gäst. Han är som du kanske vet chef för elitdomarna i Sverige. Han pratade bl a om bristen på domare i Sverige. 

Det vanliga åsikten jag hör från SBBF, SDF och utbildare är att det är föreningarnas fel att det inte kommer nya domare men då måste jag sätta ner foten och protestera. 

Jag anser att det i stället är icke satsningen på domare som vill börja döma som är problemet. Hierarkin inom domarskrået är den stora bromsklossen.

Den helt korkade åldersgränsen som tydligen går runt 45 år innebär också att flera som utan problem skulle klara av att döma på hög nivå tappar sugen och slutar helt. Många har gjort det under bara de senast 3-4 åren.

Det kostar för mycket i satsad tid för att få tillhöra den exklusiva gruppen som dömer i toppen. Det är galet om satsningen på domarskap innebär att familjer inte kan hålla ihop.

Jag skulle kunna nämna sex (6) Förbundsdomare (NA, PL, DÅ, GP, EB, AR)  som har verkat i Västerbotten men som aldrig fick chansen av SBBF att börja döma det som kallas för ” värdematcher” pga att ”etablerade elitdomare skulle ha alla dessa matcher. Jag nöjer mig med initialerna.

Det var förmodligen någon som ansåg att dom inte var värda att satsa på.

Förbundsdomarkursen gick dom i alla fall och dom ville satsa på att bli domare. Några släpptes fram till matcher i damligan och några fick lite ettan matcher men det var inte uppmuntran och stimulans nog.

Fyra av dem slutade tidigt när dom inte fick värdematcher. Två av dem är aktiva än idag tack och lov men riktiga värdematcher blir det inte. En av dem är aktiv förbundsdomare i fotboll.

Jag anser att det är här problemet sitter. Nålsögat som domare måste passera för att få värdematcher är väldigt litet och väldigt subjektivt enligt mig.

Om man inte har det rätta kroppsspråket då blir man petad hur duktig domare man än är och även om man kan regelboken utan och innan.

Idag har vi ett litet antal domare som dömer ”nästan alla” värdematcher och det stimulerar inte någon att satsa på domarskapet.

Bara under de senast 2-3 åren har ett stort antal duktiga domare uteslutits ur elitdomar gruppen. En del anses troligtvis för gamla och andra borta pga okända anledningar.

Bra basketdomare på förbundsserie nivå kan man säkert vara idag fram till 55-60 års åldern om man bara håller god fysik.

Vi har fått en domarkultur i toppen som startade i början på 90-talet och som nu är ristad i sten. Det är hög status bland domarna att tillhöra gruppen på 15-16 domare som dömer nästan alla matcher i SBL herr. 

Det är domarnas finkultur som är bromsklossen.

Det är den och fördelningen av värdematcher som innebär att många inte har lust att satsa på att utbilda sig till basketdomare. Det kostar för mycket och då menar jag inte i pengar.

Jag har sedan 70 talet och åren som har passerat fått flera i Västerbotten att satsa på domarskap. Idag skulle jag avråda i stället pga den hopplöst långa tid som krävs för att bli accepterad och tilldelas intressanta matcher och vidareutbildning.

Godmiddag