RIG eller inte RIG

Basketen på klubblagsnivå har utvecklats så mycket under de senaste 20 åren så jag tror att RIG helt enkelt är ute. Spelare dras idag till duktiga aktiva coacher och inte till RIG.

Många spelare som inte har gått på RIG har nått större framgångar genom att stanna hemma och få utbildning inom de egna leden eller genom att tidigt åka utomlands för träning och spel i olika storklubbars akademier.

Vore det inte bättre om alla dessa pojkar och flickor som går på RIG skulle vara hemma i sina föreningar med deras numera duktiga tränare och utvecklas där och i stället bidra till att deras klubblag skulle vara bättre ?

Den svenska serieverksamheten skulle bli bättre med 2 x 20 spelare från resp RIG skulle fylla på klubblagen.

Jag fattar att jag nu drar på mig missnöje från de som jobbar som lärare och instruktörer på RIG men jag står på mig och menar att vi idag har massor av duktiga och välutbildade tränare ute i landet. Det hade vi inte för 25 år sedan.

De flesta klubbarna som spelar på de högsta nivåerna har idag kompetens för att utbilda sina egna spelare.

Jag har ”i alla år” hört samma kommentar från förbundshåll nämligen att de spelare som kommer till landslagsläger inte har de rätta grunderna. Jag hör det fortfarande trots att de flesta som kommer till landslagen har bakgrund i flerårig RIG utbildning.

Som jag ser det så är NIU och LIU i stället det rätta sättet att finna och fånga upp fler och fler som gillar och vill satsa på basket och genom att ha många som är med i verksamheten så får vi fram de spelare vi behöver för att bli bättre. 

Godmiddag