Premiär för SBL idag

I kväll drar SBL igång med Visby mot Luleå på damsidan och med BC Luleå mot BSKT, Norrköping mot Fryshuset och Jämtland mot Nässjö.

Luleå anses nog som givna favoriter men jag blir inte helförvånad om Visby skräller direkt. Hernandes har ngt på gång. 

Om inte något eller några lag kommer in i extremt flow så tar Norrköping, Jämtland och BC Luleå sina första segrar.

Det blir väldigt intressant att se vad domarna har kommit fram till på den clinic som var i Örebro den 2-4 september. Jag har inte kunnat hitta något som har kommunicerats ut om hur man kommer att bedöma individuellt försvar och försvar vid pick and roll.

Floppande vid kontakt och bedömningen av osportslig foul borde även få sig en rejäl översyn.

Jag skrev till domarbasen Lefwert och fick en pdf om diverse tolkningar men det var inte särskilt intressant mer än att om man från lagbänk området hjälper en skadad spelare så behöver inte spelaren bytas ut om assistansen har klarats av snabbt och om matchen inte anses ha fördröjts. 

Det är antagligen de mest rutinerade domarna som har fått de elva (11) första uppdragen. Begenicic dömde Euro Cup igår i Lublin i Polen så han får nog stå över men i övrigt är nog alla igång.

Det spelades massor av kvalmatcher till årets Euro Cup igår. Jag såg Abdi spela bra för turkiska Kayseri men det blev förlust. Fontaine var bra i Polska Bydgoszcz men bara 3 p, Lawrence som har spelat i A3 var riktigt bra i sitt grekiska lag med 16 p men förlust mor Fontaines lag.. 

Den överlägset största överraskningen var London Lions som körde över erkänt duktiga Gran Canaria med 76 – 46. Tveksamt om Gran Canaria kan vända på det på hemmaplan.

Om London Lions går vidare och även A3 lyckas med det då kan Lions mycket väl bli ett av lagen i samma grupp som A3.

Lokaltidningen överraskade med att skriva en helsida både igår och idag inför basketpremiären. Det tackar säkert klubbarna för men de historiska tillbaka blickandet och Focus på dålig ekonomi var onödigt negativt.

Jag tror att alla som jobbar med basketsporten är väldigt stolta över det vi har haft i Umeå under de senaste 30 åren och det vi har idag.

Vi kommer aldrig att kunna jämföra oss med basketen i Luleå som är en dynasti som lever och frodas med massor av pengar bl a pga den svaga konkurrensen från andra sporter.

Godmiddag