Det luktar Euroleague och pengar

Gå in på basket.se och läs Johannes Wohlerts utmärkta info om Europas bästa ligor. Mycket bra och informativ. Jag har skrivit om hur det ser ut tidigare men inte på långa vägar så här bra. 

Borde läsas av många så att alla basket intresserade förstår hur stor basketen är ute i Europa eller snarare hur liten sporten fortfarande är i Sverige. Lite ödmjukhet skadar inte.

Idag åker A3 mot Budapest för Euro Cup match. Förutsättningarna är inte dom bästa med tanke på två förluster i Östersund förra veckan och att Brown har varit ledig en dryg vecka och inte har kunnat träna med laget förrän tisdag kväll. Dessutom var Enjebo borta i början av v 37.

Det är bara att hoppas att laget kan göra ett så bra resultat borta så att man kan vinna inbördes och gå vidare till gruppspel. Jag vill se några intressanta lag i år igen i Umeå Sporthall.

Läser att Alexander Lindqvist och Klara Lundqvist får elitidrotts stipendiumpå 50.000 kr vardera. Kul för dem men jag funderar på om det verkligen är rätt att de båda som nu är välavlönade heltidsproffs i basket skall få sådana stipendier. Det finns ganska många elitsatsande fattiga studenter runt om i landet som skulle behöva pengarna mycket bättre.

Jag noterar att väl avlönade proffs även i andra sporter får stipendiet så det är inget fel i att Lindqvist & Lundqvist får dem men principen är fel – tycker jag.

Tittade på kval till damernas Euroleague  i går kväll mellan Schio och Valencia och det var basketgodis som jag bjöds på. Mycket bra basket.

Båda lagen har otroliga uppställningar eller vad säger du om Valencia med spanska landslagsstarters som Ouvina, Casas, Carrera och Gil samt Gulelich från Tysklands landslag och Raman från Belgiens.

Schio ställde upp med Sottana, Dotto, Crippa och Keys med italienska landslagsmeriter plus Gruda från Frankrikes landslag, Laksa från Lettlands dito plus K. Mestdagh från Belgiens dito som inte ens var ombytt.

19:30 i kväll på youtube kan du se Schio igen och nu mot Bourges med E. Eldebrink plus Mann, Miyem, Rupert och Yacoubou m. fl landslagsspelare. Schio är bra men Bourges tror jag är lite för stora och fysiska. Vi får se.

Har du koll på hur mycket bidrag som elitklubbarna i olika sporter fick i kompensationsersättningfrån staten under den första delen av pandemin ? 

Utbetalningen var i december 2020 och till det skall du lägga en liknande summa för våren 2021.

1. Ishockey  208 miljoner,2. Friidrott 50 miljoner, 3. Fotboll 42 miljoner, 4. Handboll 25 miljoner, 5. Skidor 15 miljoner, 6. Basketboll 13 miljoner, 7. Innebandy 11 miljoner, 8. Bandy 8 miljoner,  

Det rör sig om närmare en halv miljard till hockeynpå helårsbasis. En ofattbar summa för alla övriga och nu har dom mage att mena att de har förlorat 600 miljoner som dom gjorde härom dagen och begär mer i kompensationsstöd. 

Hockyns satsning och stora värvningar visar tydligt att de inte behöver en enda krona till i stöd och de borde visa lite större ödmjukhet men icke.

Det hade varit intressant att få veta hur det kunde komma sig att friidrotten fick 50 miljoner i december ? Hade det med OS att göra eller…………Om jag hade varit sportjournalist då hade jag tagit fram spaden.

I slutet av februari arrangeras Rally VM i Umeå. De större städerna i Norrbotten Luleå, Piteå och Boden gjorde sitt yttersta för att få arrangemanget till dem, men Umeå ”köpte arrangemanget” genom att garantera miljonerna som krävdes.

Norrbottningarna nöjde sig inte med det så den 5-6 februari genomförs Race of Champions jippot uppe i Piteå med en rallytävling på is och snö och till den rekryterar man tunga namn. Igår blev det klart att Valteri Bottas kommer. Det luktar lite att Race of Champions får mer media än Rally VK i Umeå.

Godmiddag​