Äntligen nya plankor men när ?

Läste i T Joulamos text på basket.se att basketen i stor Stockholm har mer aktiva än vad innebandy och handboll har tillsammans. 

Kan det verkligen stämma ?  

Om det stämmer då är det än mer pinsamt att Stockholms klubbarna inte tillsammans kan gå ihop och skaffa sig ett riktigt bra lag i SBL herr som kan spela sina matcher i Hovet eller Avici inför 5000+ åskådare varje gång och skapa drag under galoscherna. Storstads media skulle rusa till arenan för show med  kaffe och mazariner.

I Umeå kommun finns det fler innebandyspelare än vad det finns basketspelare i hela Norrland. Försök att sätta det in i sammanhanget då kanske du fattar skillnaden i förutsättningar att t ex få publik på matcher. Umeå är innebandyns huvudstad även om Uppsala också är stora. 

Innebandyn i Umeå har en egen exklusiv arena som kan ta 2500 åskådare och till årsskiftet står en ny exklusiv innebandyhall klar med plats för 1600 åskådare.

I Umeå är det bara hockey som drar stor publik. Därefter kommer innebandyn med bra siffror och herrbasketen med hyfsade siffror. Fotbollsklubbarna drar ingen publik så länge som dom inte spelar i de högsta divisionerna.

Basketklubbarna i Umeå har under de senaste 10 åren gjort ett otroligt bra jobb under sina förutsättningar. Umeå har utvecklats från att bara ha lag i Damligan nu ha både herr och damlag i ligan och herr och damlag i div 1. Ungdomsverksamheten har en bra bit till 80 och 90 talets antal utövare men den är på väg åt rätt håll.

Det som är riktigt unikt i Umeå det är att Umeå Energi Arena Vatten (fd Gammliahallen) numera är en ren baskethall. Så är det inte i LEA eller Tegeltemplet. När Umeå BSKT´s coach var hos Wettarna hade han usla träningsmöjligheter jämfört med idag i Umeå.

De mobila korgarna står permanent ute på parketten och endast basketlag tränar i hallen från 08.30 på morgonen till 22.30 på kvällen. 

Förutsättningarna är som du förstår goda för elitlagen som kan träna två ggr dagligen på parketten och dessutom använda det uppfräschade och moderniserade gymmet.

Just nu renoveras sekretariatet inne i hallen. De digitala skyltarna flyttas framför sekretariatet och sekretariatet lyfts upp en halv meter till ett podium.

Vi får se om FIBA kommissarien godkänner det den 30 september när A3 spelar Euro Cup kval. Sekretariatet skall enligt FIBA Rules vara nere på golvplanet.

Äntligen ! Kan basketfolket nu skrika ut. Umeå Fritid har äntligen gått med på att byta ut de sladdriga tunna basketplankorna till samma standard som alla övriga lag i SBL har.

Umeå Energi Arena har i minst 3-4 år haft s.k tunna ”Fyrishovplankor” (bollen ”dör” när den träffar plankan) eftersom man ville minska tyngden och slitaget på parkettgolvet. Frågan är hur länge vi får vänta innan bytet är klart.

Jag tittade igår på en träningsmatch mellan Umeå BSKT och Sundsvall och konstaterar att det blir en tuff vinter för Sundsvall i Ettan om dom inte får med sig några av de äldre spelarna. Juniorlaget hade ingen chans alls mot BSKT som är ett U20 lag.

Läste i lokaltidningen att den nya fotbollshallen som står klar till jul inte är tillräckligt stor för att klara tävlingsmatcher på högre nivå. Man har snålat och gjort hallen lite för kort och lite för smal. Det finns snart inte ord för att beskriva dumheterna. Hur är det möjligt att man inte tar till ordentligt och bygger en fullstor plan och läktare när man ändå bygger.

Godmiddag​