Det luktar SBL start

Den 24 september spelar A3 Euro Cup  borta mot Csata Budapest. Jag hoppas att laget gör två bra matcher så att dom kan ta sig vidare till gruppspelet i Euro Cup så att vi som gillar bra basket återigen får se lite ädel basketadel i Umeå.

Ni som inte kom till Umeå missade Belgiens storstjärna Kim Mestdagh och NBA stjärnan Kyla McBride 2017. Under 2018 var Alina Iagupova i Umeå med Cukurova , Turkiet och NBA stjärnan Jewell Loyd med turkiska Botas.

2019 var ett otroligt år med Orman Genclik från Turkiet med Angela Robinson, Courtney Paris, Arike Ogunbowale, Johanna Leedham och Pelin Bilgic. Dessutom fick vi se CCC Polkowicw, Polen med Danielle Robinson. Maria Conde, Ana Maria Filip, Artemis Spanou m.fl

För dem som gillar bra dambasket så borde det ha varit en given 3 timmars bilresa resa ner till Umeå från Luleå eller upp till Umeå med flyget på eftermiddagen och hem med nattåget från Mälardalsfolket men icke.  

Jag såg inte ens någon från SBBF, men radiosporten sände direkt och det tackar vi Peter Sundqvist för som är intresserad av basket och gärna kör från Luleå till Umeå för att sända live.

Nästa helg startar även damernas basketligaoch många frågetecken skall rätas ut. För A3 blir det premiär först den 3 oktober borta mot Mark eftersom Norrköping matchen hemma har flyttats pga Euro Cup.

Visby möter Luleå hemma. Ryktet säger att Visby har tränat hårdare än på mycket länge och att nya coachen verkar få ihop ett klart vassare lag i år redan från start. Normalt vinner Luleå men kanske kan det bli match.

Högsbo mot Borås är ett derby med nerv. Borås har spelat inspirerat under försäsongen men när det blir skarpt läge då är det en helt annan sak. Högsbo borde ta den matchen.

IK Eos mot Södertälje lutar mot Sköna Gröna men Eos är alltid bra i början av säsongen så jag tippar på en entusiastisk och inspirerande hemmaseger trots tappet av Dagic och Lundahl.

Helsingborg hemma mot Wetterbygden lutar mot Wettarna eftersom ”alla säger” att dom går till slutspel i år men jag tvivlar. Fjolårets svajighet gör mig tveksam. Helsingborg tar hemmapremiären.

Östersund tror i alla fall jag vinner mot Uppsala. Inte för att Uppsala är sämre utan för att Östersund ”ofta har hemmaplansfördel”. Du får själv räkna ut vad jag menar med det. 

Alvik vinner givetvis hemma mot Mark i den inledande omgången. Förlusterna i Åkeshovshallen är lätträknade. 

Fjolåret präglades av lag som spelade i högre tempo än vad dom behärskade och av lag som spelade i lägre tempo än vad dom borde spela i med tanke på lagets sammansättning. Jag fundera ofta över hur coacher tänker när dom bestämmer sig för hur deras lag skall spela.

Noterade precis att fd A3 spelare Ana-Maria Begic (Cro) hamnade i samma lag som Klara Lundqvist nämligen Arka Gdynia. Det blir intressant att följa dem i årets Euroleague.​

Godmiddag