HOOPS tippar SBL herr

SBL för herrarna startar om en dryg vecka.Jag gör som en del andra och tippar hur det kommer att se ut efter grundserien. Mitt tips baserar jag på följande faktorer.

Lagets sammansättning och prestation just nu & hemmaplan fördelen (publik & domare). Min åsikt är att hemmaplan fördelen är stor faktor i den svenska basketligan. 

#1 Jämtland #2 Norrköping, #3 Södertälje, #4 BC Luleå, #5 Borås, #6 Köping, #7 Nässjö, #8 Umeå, #9 Fryshuset

Jämtland har i många år varit ett mycket sämre lag på bortaplan än på hemmaplan. I samband med North Cup såg jag ett mer fokuserat Jämtland än tidigare. Dom brukar iofs alltid se bra ut på försäsongen, men i år ser det annorlunda ut. Jämtland blir topplag i år och äckligt svåra att slå i Östersund pga den verbala och extremt enögda publiken som påverkar domarna.

BC Luleå ser ut att ha ett lag för max plats fem eller sex men där blir hemmaplan fördelen så stor så att dom placerar sig högt i grundserien som vanligt. Det finns dessutom gott om deg så det kommer att rekvireras förstärkning så småting om.

Jag tror att Gehrke behöver ett år på sig innan Köping kan mäta sig med de bästa lagen igen men de kommer att göra rätt bra ifrån sig i alla fall för Gehrke är en bra och erfaren ledare som vet vad som krävs.

Jag är ganska säker på att Balibrea behöver en till bra svensk spelare och bra importer för att börja vinna oftare. Med nuvarande budget för Umeå BSKT blir det nästan mission impossible att hitta en tillräckligt bra USA spelare. USA killarna väljer hellre att stanna hemma.

På onsdag kommunicerades det ut att guarden Patricia Elias bli ny spelare i A3. En ganska erfaren ligaspelare som spelar med aggressivitet. Dessutom har hon ett bra skott och självförtroende men blir hon den skytt som Enjebo behöver ?

Personligen kan jag tycka att A3 har tillräckligt med spelare i den positionen och att det var lite längre spelare i position 3 som saknas efter Uhrströms skada. Dellbros nödvändiga minuter riskerar att bli färre. 

A3 har svårt att få Umeå spelare runt 20 år att ta steget till SBL eftersom det blir alltför få stimulans minuter på spelplanen i skarpt läge. Att ”bara” träna med de bästa i staden räcker inte för dagens ungdom. Antingen så spelar men eller så skiter man i det och gör något annat. 

I år finns även ett damlag i ettan så de som vill har en möjlighet till bra minuter i den serien, men om de inte har tränat bra i sommar och då menar jag fysiskt och har bra kondition då blir ettan inte rolig.

Samtidigt så förstår jag hur ledningen i A3 tänker. Dom vågar inte lita på några egna produkter när målet varje år är SM final och Guld. ”Då går man över bron efter vatten”.

Avslutade onsdagen med att titta på SuperCup finalen från Spanien mellan Real Madrid och Barcelona och konstaterar att båda lagen ser bättre ut i år än i fjol. Euroleague starten är ngn vecka bort. Jag ser fram emot den.

Godmiddag