Page blir Umeås nya favo

BSKT åker till Östersund på fredag för träningsmatcher mot Jämtland och Fryshuset. Det blir tufft mot hemmalaget igen men Fryshuset borde vara en ganska enkel match eller………..

A3 hade ingen chans borta mot Luleå i tisdags. De nya guarderna Williams och Goss är riktigt bra och ”de tre musketörerna” håller. Ponturo är stabil och Wadling mycket intressant om hon blir helt ok efter all rehab.

Luleå BBK känns vassare än i fjol trots tappen. 

Hemmaplan är alltid hemmaplan det fick vi se igår trots tomt (25 personer) på läktaren. Anfallsspelet flöt lite bättre för A3 men Louka spelade lite för mycket solo. Degbeon och Asoro kom inte in i matchen.

I försvar finns det mycket att önska. Luleå kunde spela sitt anfallsspel utan att känna sig särskilt pressade.

Luleå spelar försvar med ett helt annat tryck än A3. Dessutom har Luleå ett strukturerat snabbt uppspel som gav massor av poäng på hemmaplan men inte lika många den här gången. 

Luleå matchade ”musketörerna Vesterberg och 2 x Nyström” sparsamt och det kostade kanske matchen den här gången. 

Jag kan förstå Sandberg. Alla måste in i spelet men att byta 3-4 kanske hela fem spelare som han gjorde då tappar laget rytmen och det var vad som hände när ledning med 9 snabbt svängde till underläge med 3. Kanske lite övermod. Vad vet jag.

Brown i A3 blixtrade till lite grand men framförallt visade nya Tenyia Page sin klass och tog över och dominerade med 8 snabba poäng som avgjorde matchen.

Nyförvärvet Page är just nu lagets överlägset bästa spelare som bjuder publiken på det man vill se.  Om Brown kommer i god form då blir dom vassa att tas med.

Ponturo gjorde som vanligt det bra defensivt mot Brown men varken hon eller Williams klarade av att neutralisera Page.

Det som förvånar mig är att så många ganska väl betalda både manliga och kvinnliga spelare dyker upp till säsongsstarten utan att vara i form. Det är ofta bara 4-5 veckor till seriestart när elitlagen är fulltalig och då finns det inte tid över till att börja med att bygga upp den fysiska statusen.

Inställningen verkar hos alltför många vara att ”jag börjar inte träna förrän från den dagen jag får betalt”.

Vi som tittar på nästan alla live matcher och stream ser direkt när spelare har lagt på sig kilon och inte tränat under sommaren som man borde framförallt som avlönat proffs.

Jag tror att många klubbledare och coacher också ser det men det är tabu att kommentera viktökning så ingen vågar ta tag i problemet. 

Man har infört fystester med korta sprints men de flesta spelarna kan pressa sig till ett acceptabelt resultat om det inte är ett ordentligt uthållighetstest. Dåligt tränade stora spelare klara knappast 3 km banlöpning under 12 minuter.

Det här är ett problem i svensk basket och det är de nya unga coacherna som måste ta tag i det. Gymträning , rullband och skotträning räcker inte långt om man vill bli en bra basketspelare anser jag. Ingen håller med av dagens unga oerfarna tränare men jag vet att de äldre fd coacherna som har erfarenhet håller med.

Trist för Uhrström med en knäskada och riktigt tufft för A3 som nu måste rekrytera. Det snackas om bantad budget men jag blir inte förvånad om man satsar på två värvningar inom kort och det måste vara två bärande spelare som kan leverera.

Till Euro Cup kvalet kan man ta in ett par EU spelare direkt men det som nu är akut är att hitta ett par spelare med svenskt medborgarskap som kan spela med A3 i SBL. 

Godmiddag