Dags att frigöra kapital och satsa på alla landslagen.

I fredags skrev jag i HOOPS att Lopez borde avgå och släppa fram Grant & Frivold och det var precis vad som hände.

”Av Personliga skäl så lämnar Lopez” är det officiella. Det stämmer säkert frågan är bara av vilka personliga skäl. Var det förbundsledningen som ringde i klockan ? Kände han inte förtroendet från spelarna längre eller vad var det som hände…..Det lär vi aldrig få veta.

Jakten efter en tänkbar ny förbundskapten har kanske redan pågått ett tag så det är bara att hoppas att de som är i beslutsfattande position hittar rätt den här gången.

SBBF har begränsade resurser till landslaget och därför söker men troligtvis billiga lösningar och det är ett dilemma. 

Det kan vara dags att frigöra kapital så att den satsningen kan göras.

Landslagen, tävlingsverksamheten och utbildningsverksamheten är SBBF kansliets viktigaste uppgifter.

Det går inte att med RF bidraget och höga avgifter av olika slag finansiera landslagen.

Det måste finnas sponsorer som vill satsa på landslaget men vi kanske måste börja vinna först.

Jag antar att frågan är om man skall satsa på svensk landslagsledning eller återigen på en utländsk coach. 

En vass meriterad utländsk coach kostar några miljoner per år men det är SBBF knappast beredd att satsa på en 1/1 tjänst där den anställda coachen i nuvarande form bara har skarpa arbetstimmar med laget kanske 1.5 – 2 månader under året. 

Vem som helst kan räkna ut att då blir det fråga om en svensk coach eller en i utlandet aktiv svensk coach som kommer att få erbjudandet.

Jag tänker inte komma med några namn utan jag önskar ledningen lycka till i jakten. 

Kanske skulle ledningen involvera de aktiva SBL coacherna i rekryteringen. Kanske kan man tillsammans enas om ett par lämpliga namn och en viss spelstil som alla lag som har landslagsmän jobbar med då och då för att underlätta landslagets förberedelser. 

Det finns massor av kunskap hos Sveriges coacher idag jämfört med bara för 20 år sedan. Coacherna faller inte på kunskapsbrist utan möjligtvis på brist på internationell erfarenhet men det kanske vi måste leva med ett par år till nästa viktiga kval och skaffa internationell erfarenhet på vägen.

Personligen är jag tveksam till en landslagscoach som även är aktiv i SBL men vi måste nog vara realistiska. En kombinationsanställning med aktiva klubblags coacher kanske är den bästa lösningen trots allt.

Oro finns hos fd storspelare för svensk hockey

–  Det här är inget som man kan rätta till via Tre Kronor, det måste starta betydligt tidigare. Man behöver börja i tidig ålder och rikta in fokus på att börja tävla igen. Jag tycker att den biten har försvunnit lite grann i svensk hockey, säger Kronwall.

Är det samma problem vi har inom svensk basket ? Lite för lite riktig tävling i tidig ålder och alldeles för mycket lättmjölksbasket eller säg Easy Basket. Ta dig en riktig funderare på detta. 

EB kanske inte är så tokigt. Det kanske bara reglerna som borde ändras och resultattavlan plockas fram.

Godmiddag