”Fisken börjar lukta först ifrån huvudet”

Chocken måste vara total. Inte en rad om matchen på SBBF hemsidan trots att det har gått 14 timmar sedan matchens slut när jag publicerar detta kl 11.10 på fredag

För en tid sedan skrev jag att Portugal är inte dåliga och det visade dom igår med snabbare och mer rörligt spel än vad Sverige kunde uppvisa. Dessutom spelade Portugal ganska klurigt. Det skapade kaos och den defensiva rotationen fungerade inte alls. Att dom skulle skjuta bra på hemmaplan det visste väl alla.

Flera av de svenska spelarna som kom ut på banan såg direkt otränade ut med tunga ben.

Jag var positiv när jag såg att Birgander och Markusson blev uttagna i laget men dom var en stor besvikelse. Ingen snabbhet, dåliga defensivt och inga bra offensiva skills. Vad tränar dom på egentligen ? Kan det vara på 3:or ?

Portugal spelade aggressivt försvar med hedge och dubblingar vid P&R och det skapade otroliga problem för Sverige. Dessutom jagade Portugal Eriksson, Czerapowicz och Håkansson och gjorde allt dom kunde för att hindra dom att få öppna lägen och det lyckades. Bra gameplan helt enkelt.

Czerapowicz, Eriksson och Håkansson var i bra form och det måste dom vara för nästa vecka skall dom vara i sina spanska ACB Liga klubbar och då går det inte att komma otränade. 

Vad frustrerande det måste vara för dem med en sådan otränad omgivning. Jag undrar om de svenska spelarna bara skjuter och lyfter på gymmet. Tar dom aldrig ett löpsteg i terrängen ?

Alla tappade bollar i dribbling och mottagning tyder på att flera svenska spelare inte var fysiskt redo för det tuffa försvaret eller Portugals anfallstempo. Dom blev helt enkelt trötta fort.

Sverige hade inget anfallstempo och man gjorde heller inte en enda poäng på ett vanligt snabbt uppspel däremot 6 poäng efter stulna bollar från guards. Det var otroligt långsam gåbasket som presterades.

Om du har tid då tittar du på Montenegro vs Island från igår. Där kan vi snacka om tempo och enkelt men effektivt spel av båda lagen.

Sverige visade i fjärde perioden med lite aggressivitet och kämpatag att man kan lira basket men de 3 otroliga bortkastade bollarna under matchens sista 2 minuter kan jag inte komma över.

Crespi valde att annonsera sin avgång dagen före nästa match. Det borde Lopez också göra idag och han borde lämna över till Grant och Frivold som skulle sköta jobbet bättre eftersom dom kan de svenska spelarna och förmodligen motståndarna också.

”Fisken börjar lukta först ifrån huvudet” säger man i Italien. Tolka det som du vill. 

För övrigt tror jag att Sverige nu tar 3 raka vinster och även inbördes mot Portugal och går vidare till nästa VM kval. Ett misslyckande finns bara inte med de spelare som finns till förfogande.

Godmiddag