Big money I Europeisk toppbasket

Euroleague laget Barcelona som är mitt favoritlag  satsar stort inför kommande säsong.

De hade planerat att starta igår den 9 augusti men det nya kollektivavtalet för spelare i Euroleague innebär att dom få starta först den 18 augusti. Kontrakterade spelare har lagstadgad ledighet efter mästerskap numera.

Du fattar – Det är en helt annan basketvärld än det som vi sysslar med i SBL där det minst 30 av 120 spelare deltar i princip gratis.

Många lag i Euroleague har gjort stora satsningar. Barcelonas spelarbudget ligger runt 350 miljoner kronor den här säsongen.

De tunga nyförvärven i Barcelona hittills är Jokubaitis från Zalgiris Kaunas, Laprovittola från Real Madrid och Sanli från Efes Istanbul. 
Övriga i rostern är: Calathes, Bolmaro, Higgins, Kuric, Abrines, Mirotic, Smits,Martinez, Davies och Oriola. 

Jag tror inte att Barca är klara än med laget. Det räcker inte med 13 spelare för coach Sarunas Jasikeviciusnär man spelar minst 2 matcher i veckan i ACB 38 matcher + slutspel, Euroleague 34 matcher + slutspel och Copa del Rey plus alla krävande resor över hela Europa.

Ser att Doncic. får 350 miljoner kronor per år de närmaste fem åren av Dallas. Kan du ta in det. Det är lika mycket som Barcelonas hela spelarbudget i år. Jag hoppas att han slutar med sitt pinsamma gnälliga uppträdande som han visade upp under de sista matcherna i OS annars är han inte värd de slantarna.

Man kan fråga sig varför. Punter en av Euroleagues bästa spelare lämnar Milano för spel med Partizan Belgrad i Euro Cup ligan under Euroleague. Svaret är 30 miljoner kronor för ett 2 års kontrakt.

Pangos  lämnar kanske Zenit och verkar vara på väg till NBA och Memphis. Erbjudandet är 25 miljoner kronor för 2 säsonger. Han tvekar. Det är inte klart än.

Larkin  blir kvar i Efes Istanbul och det är lätt att förstå eftersom klubben betalar runt 34 miljoner kronor per säsong.

Bronsmatchen I Euroleague försvinner till våren och i stället tillkommer finalen i Euro Cup samma helg som en extra bonus. Planera in en resa till Berlin. Final Four spelas i Berlin den 27 – 29 maj.

CBA heter den kinesiska basketligan och den innehåller 20 lag varav 5 lag är de ”stora och starka”. Nyligen hade ligan ett möte där kommande säsongsupplägg diskuterades.

De starka 5 vill ha full kvot med utländska spelare medan den övriga inte vill ha några alls. Anledningen till att de inte vill ha några alls är mycket svagare ekonom bl a pga pandemin risk för nya bubblor och ingen publik. Beslutet blev inga utländska spelare åtminstone tills vidare. Klokt beslut. Vi borde fundera på det även i lilla Sweden.

Beslutet innebär bl a att en mängd med mycket bra spelare finns tillgängliga på marknaden problemet är bara det att nästan inga lag i Europa har råd att betala det spelarna kräver. Det blir spännande att se om de är beredda att gå ner i lön för att få spela i Euroleague. Lägg Darius Adams och Jay Young på minnet. Var hamnar dom ?

Landslaget åker till Portgal för att klara av förkvalet till VM kvalet. Vi får verkligen hoppas att dom fixar det. Amatörlaget från Luxemburg borde man klara av men Portugal är riktigt bra och då särskilt på hemmaplan. Jag är särskilt glad över att Terins blev med i truppen och jag hoppas verkligen att han får speltid.

Det har skrivits spaltmeter om Marcus Eriksson i alla svenska basketmedier om hans förträfflighet som 3 poäng skytt. på torsdag är det upp till bevis i den inledande matchen mot Portugal.

Varför är inte Kenny Pohto med i det svenska herrlandslaget? Killen blev MVP under U 20 NM för några veckor sedan. Han var dominerande i alla kategorier och måste ha varit en total chock för övriga lagen. Det vore smart av landslagsledningen att så fort som möjligt involvera en sådan kille i landslaget annars finns det risk för att han aldrig kommer att spela i det svenska A-landslaget.

En av mina spelare frågade mig vad dom menar med en GOAT. Jag googlade det direkt och gillade svaret. The Greatest Of All Time och en bild på Michel Jordan. Jag skulle ha blivit lika glad om Erwin Magic Johnson hade dykt upp för han var också magisk precis som Jordan.

Godmiddag