”Det ligger en hund begraven här”

Du som läser HOOPS vet att en av mina viktigaste ämnen är domarkvalitet. Anledningen till det är att jag är säker på att svensk basket blir bättre om vi har bra domare som klarar av expert uppdraget och följer reglementet till punkt och pricka.

Om domarna gör det då är coacherna tvingade att lära ut rätt saker och tvingade att spela juste basket. 

Som det är nu så lär coacherna bl a ut hur man skall kunna kringgå reglementet när det gäller handchecking, fasthållningar, rumptacklingar och rörliga screens vid pick & roll och samt hur man skall trycka spelare när man skall passera över en screen. För att inte tala om flopping.

Om domarna saknar klara och tydliga riktlinjer hur alla situationer skall hanteras och om inte alla följer dem då finns det utrymme för egna tolkningar och maktmissbruk och kaos.

I september 2020 hade elitdomarna en fortbildning och därefter ingenting förrän i februari 2021. Inga utvärderingar och inget aktivt mentorskap från ledningen för de aktiva SBL domarna. Det borde finnas tid för att digitalt utvärdera varje aktiv domare om inte efter varje omgång men åtminstone en gång i månaden. 

SBBF måste prioritera detta högt för att förbättra basketen i landet. Ingen granskning och coachning av domare förekommer.

Några avstängningar har förekommit då och då när något särskilt har inträffat men för många grova missar har fått passera eftersom ingen har ordentlig koll. 

Domarnivån varierar oerhört från match till match och det saknas helt logik i att ha 3 domarsystem när det inte syns någon kvalitativ skillnad.

De som sitter i ledningen för domarna var alla väldigt bra domare. Jag tycker att dom borde kunna hantera den här frågan mer professionellt. Om det är så att tid saknas då bör uppdraget överlämnas till dem som vill ta på sig det.

I HOOPS ögon så är Saulius Racys landets bästa domare men tyvärr gick det inte att rösta på honom i årets nominering eftersom han bara hade dömt fem matcher i SBL. Kravet var konstigt nog minst sex matcher.

Racys har fått stort förtroende ute i Europa och dömer frekvent matcher i Euroleague. Han är aktuell att snart även bli crew chief vid matcher i Euroleague.

Jag tycker att han som bokstavligen glöder för domarnas utveckling borde vara självklar som mentor och frekvent föreläsare för alla SBL domare men av någon anledning så saknas intresset från SBBF. Vad är det fråga om ? Är det den svenska avundsjukan som sätter stopp eller är det någon personlig konflikt bakom ?

Igår fick jag reda på att SBBF inte har nominerat Saulius Racys som FIBA domare i åroch det innebär att han inte får döma VTB ligan. Vad är det fråga om ? Det är ju helt sanslöst. Nu är jag säker på att ”det ligger en hund begraven här”.

SBBF´s beslut har inneburit att Saulius Racys inte dömer i Sverige i år. Han kommer att döma Euroleague och har skrivit kontrakt för den här säsongen med den Litauiska ligan. 

Min åsikt är klar. SBBF måste ändra sig inför 2022 och börja att använda honom som domarnas utbildare i Sverige. Han om någon kan bli en stor inspiration för övriga unga domare. Det är inte bara unga basketspelare som behöver förebilder det behöver även domare. 

Inför den här säsongen har SBL av olika anledningar tappat 3 crew chief domare från i fjol nämligen Saulius Racys, Jimmy Erström och Davor Gudelj. Det är inget som man ersätter i en handvändning. I fjol försvann Staffan Andersson och Daniel Tiberg och för 2 år sedan Daniel Berler. SBL tappar sina bästa domare för tidigt.

Godmiddag