”Ett svenskt dream team”

Jag tittade på både herrarna och damernas U 20 matcher under den senaste veckan och noterade att vi saknar vassa guards på damsidan och att det är bättre försörjt med dem på herrsidan.

Även längd saknas bland damerna men inte bland herrarna.

Damspelarna hamnade ofta i trubbel när dom blev pressade och avslutade sina dribblingar utan att ha ngn att passa bollen till. Det blev ganska många bortkastande bollar på den första passningen när motståndarna överspelade både på kanterna och ute på banan.

Damlaget saknade en del spelare som kanske kan bidra till ett stabilare spel. 

Herrlaget som Balibrea har hand om är lite av ett ”svenskt dream team”  med tekniska atleter så att det räcker till och blir över.

Den ”helt okände Pohto på 211 cm som har spelat utomlands sedan barnsben var kul att se dessutom sytes det tydligt att pointguarden Bergström snart är redo för större uppdrag. Speed, bra teknik bra beslut och framförallt bra skott.

Herrarnas vinster mot Finland och Island i gruppspelet var starka comebacks efter 10-12 poängs underlägen med fem minuter kvar.  

Super pepparen Balibrea verkar definitivt vara rätt coach för detta lag.

Storförlusten mot hemmanationen Estland i den första matchen var historia när lagen möttes i final på fredag kväll. Esti spelade bra men Sverige spelade bättre och återigen tog man över i slutet av matchen och vann. 

Jag har lite dålig koll rent historiskt på Sveriges resultat i Nordiska Mästerskapen HU20 men jag har för mig att det inte är så ofta vi vinner så GRATTIS. Det är bara att hoppas att SBBF inser talangen i den här gruppen och bestämmer sig för en satsning på dem.

Damlaget är enligt mig långt ifrån lika bra. Dubbla förluster mot Island och en storförlust mot halv toppat Finland tycker jag visar att vi har tappat internationellt på flicksidan under de senaste åren.

Coach Sandberg sade till mig att han saknade flera av de vassaste korten bl a Ekh och Sabel men även Finland saknade vassa spelare.

Tittade på 3X3 dam match från OS mellan Frankrike och Italien. Jag var förr ganska negativ till detta med 3X3 eftersom jag trodde att det skulle bli ”Gatubasket”.

Nu tycker jag att det är helt ok att titta på eftersom samma regler gäller som i vanlig 5-5 basket. Tyvärr så har ju inte arrangörerna av 3X3 turneringar tagit till sig det än. Det skall vara utbildade aktiva domare annars spårar det ganska fort ur.

Domarna som dömde OS matchen var aktiva domare som dömer damernas Euroleague och Euro Cup och Frankrike vann pga smart spel och lite mera längd.

I morgon kl 14.00 USA mot Frankrike och då är det 5 – 5 basket och USA´s första riktiga test. Jag tror att USA får riktigt svårt att besegra Frankrike.

Godmiddag