Drömmar kan bli sanna om viljan finns till förändring

”Året är 1973 –  Det har gått 20 år sedan SBBF bildades och nu finns 23 specialdistriktsförbund (SDF) och över 500 lag runt om i landet. Antalet utövare beräknas till över 100.000 st. Över 9000 lag deltog i Mini Basket Cup för åk 5 och 6”. 

Basketens utveckling sedan dess känns overkligt idag 2021 när vi bara har en tredjedel aktiva spelare idag inom svensk basket.

Det känns som att basketen i stället har avvecklats. Vad gick snett ? Varför lade man ner alla skolturneringar och massaktiviteter som genererade så många basketungdomar in i sporten.

Var det för jobbigt för SBBF eller var det föreningarna som klagade ? Kunde basketsverige inte ta emot alla som ville spela basket ?Vad jag minns så var vi klubbledare i Norrland förvånade och besvikna över avvecklingen.

Jag drömmer om att SBBF återigen bestämmer sig för att satsa på Mini Basket Cup för klasslag i åk 5 och 6.

Jag har hört argument om att det inte går pga att skolan ser annorlunda på sådana aktiviteter idag men jag håller inte med. Allt hänger på om SBBF kan få med sig föreningarna men då måste SBBF anstränga sig och dela ut morötter som smakar gott.

Det skulle kanske fördubbla antalet registrerade basketspelare i Sverige ganska fort.

Det skulle återigen bli en kul grej som barnen skulle gilla och som garanterat skulle locka många till satsning på basketsporten som det gjorde på 70 och början av 80-talet. Det är matcher som lockar barnen inte drillandet.

Men det går ju inte så länge om vi skall ha kvar Easy Basket i nuvarande form och spel 4 – 4 på en ”tvärsöver” plan.

Det var ju fem mot fem på helplan som var den ”kuliga” grejen med Mini Basket Cup.

Jag tror inte att de som hittade på Easy Basket insåg hur barns föräldrar jämför olika sporter och när de ser hur Easy Basket påfundet fungerar då tycker väldigt många att det inte är riktigt seriöst. Barnen får ju inte röra varann och det gynnar de försiktiga men hämmar de som tar för sig.

Jag fattar att detta är kontroversiellt men jag sticker ut hakan som jag har gjort så många gånger förr. Easy Basket i åk 5 och 6 hämmar utvecklingen.

Dessutom anser jag att vi måste börja träna mer i tidig ålder så att det blir som i många andra sporter som tränar dagligen. Då blir vi mer seriösa i folks ögon. 

”Låt oss rikta oss mot dem som vill träna mycket och inte dem som vill hålla på med många sporter samtidigt”.

Dom får gärna hålla på med flera sporter bara dom inte missar basketpassen.

Jag tycker att Easy Basket är bra från åk 1-4 men därefter går utvecklingen rasande fort och då behöver man ytor för att kunna samspela.

Jag har berört bristen på högre utbildning i SBBF´s regiett flertal gånger och jag kommer att fortsätta med det till det att SBBF börjar att erbjuda vetgiriga coacher på alla nivåer bra utbildning. 

Att betala höga avgifter för utbildningar där man ägnar sig åt digitala självstudier de flesta timmarna är ett feltänk mot föreningarna. Det kunde ha fungerat om kommunerna skulle lämna bidrag till utbildning men den tiden är förbi. Mjölkkossans (Föreningarna) juvrar sinar.

Utbildning måste bli mer lättillgängligt och framförallt billigare.

SBBF arrangerade bra utbildningar på 90-talet. Blasone Clinic i Huskvarna var bra. NBA Clinic i Huskvarna och NBA Clinic i Malmö var i toppklass med än idag stora coacher som bl a Messina.

Det har givetvis genomförts ett antal fler clinics bl a Barton Clinics som var bra men ingen tung utbildning med SBBF som huvudarrangör. I vårat grannland Finland gör man det varje år. Jag har varit dit ett flertal gånger.

Ser idag på Facebooks Diskussionsforum för basket att någon söker resekompisar för att åka över till USA för att studera och få fräscha basket impulser. 

Bra initiativ men ett sådant inlägg borde väcka SBBF. SBBF måste inse att man måste ta tag i den högre utbildningen på allvar.

Om privatpersoner är beredda att satsa kanske 10-15 tusen pp på att åka över till USA och utbilda sig någon dag då lägger dom säkert femtusen på en bra utbildning i Sverige.

Aktiva coacher typ Messina, Itoudis, Kokoskov, Trincheri eller de kvinnliga toppcoacherna Mjalkovic, Garnier och kvinnliga coacher USA typ Tara Vandeveer kostar mycket men det skulle vara värt slantarna.

Om svensk basket vill spela basket på ett visst sätt då bör man engagera coacher som lär ut basket på det sättet oavsett nationalitet och det måste få kosta.

Jag är osäker på om Svensk Basket själva vet hur man egentligen borde spela.

Om vi inte har en bestämd linje hur vi vill spela basket då bör man ta hit coacher från USA, Spanien och Balkan för att få olika aspekter på hur de vill spela basket. Då får var och en välja vad man vill ha ”från smörgåsbordet” som erbjuds.

Något radikalt måste hända på utbildningsfronten på hemmaplan och Svensk Basket skall kunna närma sig de bästa inom säg tjugo år. Det kommer att ta tid.

Godmiddag