Dags för böter för T, Flopping & Disk ?

Fick höra något väldigt intressant härom dagen om en regel som gäller i den högsta Litauiska ligan för herrar.

Ett tekniskt foul innebär 30€ i böter, flopping T  100€ och en utvisning 800€. 

I den svenska högstaligan är lönerna inte på samma höga nivå som i Litauen men jag tycker att 100 kr för ett T, 300 kr för flopping T och 2500 kr för en utvisning vore värt att testa. Vi har lite för många T i Sverige som för det mesta inte får ngn betydelse alls när matchen är över.

Utvisningar är tack och lov sällan förekommande men de tekniska foulen och framförallt floppingen är alldeles för vanligt. 

Litauiska förbundet är inte något föredöme att nämna med tanke på hur dom behandlar dambasket och den högsta ligan i landet. Statusen är låg och fler och fler spelare tar chansen att lämna landet för att kunna tjäna en slant under sin karriär. Herrarna håvar in miljoner samtidigt som damerna får smulorna.

De litauiska damerna missade EM slutspelet i senaste kvalet och det är konsekvensen av förbundets uteblivna satsning på damerna. Det såg ärligt talat ut som att dom var ganska omotiverade och flera av de bättre spelarna saknades i landslaget. Landet har strålande basketspelare men dom får värdelös lön och nästan ingenting från förbundet.

Bayern München väljer att inte skriva nytt kontrakt med den amerikanska guarden Baldwin trots att han är en av lagets och Euroleagues bästa spelare. Anledningen är att domarna i Bundesliga anser att han är ett pain in the ass. Han har bl a fått 7 tekniska foul under säsongen bara i Euroleague. I den inhemska ligan många fler. En del spelare lär sig aldrig.

Det fanns i fjol några spelare som måste ha varit ett pain in the ass för de svenska domarna. Jag tänker inte nämna några namn men jag har framför allt sett sådana i Södertälje, BC Luleå och Borås och dom har fått hålla på utan åtgärd samtidigt som andra spelare med en spontan reaktion direkt har åkt på ett T. Det är särbehandling.

Det händer mycket i Euroleague.

Inte bara Alex Shved går till CSKA utan även Kevin Pangos. Dom guarderna skall nu samspela med guarderna Hackett och Lundberg. Hur skall detta sluta ? Kan coach Itoudis verkligen få ihop det ?

Real Madrid värvar guarderna Williams-Goss och Huertel och behåller Llull, Carroll och Alocen och i stort sett det övriga laget inklusive Taylor. Randolph är tillbaka i höst efter att ha rehabiliterat sin avslitna hälsena. Coach Lasu tror att laget nu kan börja spela den snabba Real Madrid basketen igen.

Fortfarande inte klart om Kokoskov lämnar Fenerbache för Dallas Maverics men det är dock helt klart att italienaren Palonara går till Fener. Om Kokoskov går till Dallas då finns inte många erfarna coacher tillgängliga mer än möjligen Pesic och Djordjevic.

Igår kväll kom det info om damernas Eurocup och det visar sig att A3 måste kvala för att komma in i cupen. 

Det var synd för det blir givetvis väldigt tufft att klara av det om det blir någon av de grekiska lagen. 

Csata Budapest blir enklast eftersom de spelar med mest inhemska spelare. Elitzur Tel Aviv är nya i högsta ligan och i fjol nöjde dom sig med en naturaliserad amerikanska Leslie 35 år och resten inhemska spelare. Även UMCS Lublin är nya i högsta inhemska ligan. Alla tre lagen är hanterbara för A3 om inte de gör spektakulära värvningar.

PAOK blev 5:a i den grekiska ligan och är en klubb med traditioner och har alltid bra lag och även Lefkadas blir tuffa med tanke på att dom ofta har tre stora amerikanskor och bra grekiska guards. Eleftheria blir ungefär som Lefkadas.

Jag hade redan sett fram emot tre hemma matcher i gruppspelet så nu är det bara att hålla tummarna att kvalet går bra då kanske vi får se ngn riktigt toppspelare i Umeå igen. Lloyd, Ndour, McBride, Vanderslot m. fl har besökt Umeå under de senaste 5 – 6 åren. 

Emma Stach har gjort det riktiga lyftet inför hösten. Från A3 till det klassiska storlaget Panathinaikos (sorry skrev Olympiakos i torsdags) är stort och hon fick dessutom en lagkompis från A3 med sig nämligen grekiskan Angiliki Vintsilaiou som anslöt till A3 i februari.

Godmiddag