Det händer grejer i Euroleague lagen

Den stora skrällen är att coach Kokoskov verkar lämna Fenerbache trots att han har byggt upp laget från grunden och landar i Dallas i NBA.

En överraskning för mig är det även att Alex Shved går tillbaka till CSKA Moskva trots att han lämnade dem för ett antal år sedan pga stort missnöje med ledningen. Ny klubbledning och ca 100 miljoner sek i lön smakar. Frågan är om lagkamraterna Hackett och Lundberg får låna bollen i höst.

Milano lyckades med att locka hem Melli från NBA och det är lite plåster på  såren för sina tunga tapp. 

Efes Istanbul lyckades behålla Micic trots att NBA lockade men det kostade 120 miljoner i 3 år med utköpsklasul att gå till NBA efter varje säsong.

Nya i 21/22 års Euroleague är AS Monaco och UNICS Kazan. Det blir spännande att se om dom lyckas få ihop slagkraftiga lag i den 18 lag starka ligan.

Ett lag som inte finns med i Euroleague är klassiska Partizan Belgrad men nu gör dom en extrem satsning för att vinna eurolegue2 och ta sig upp.

Det första man gjorde var att kontraktera den legendariska coachen Obradovic och därefter köpte man Punter och Leday från Milano som båda lär kosta ca 120 miljoner. 

De som har fingret i luften och känner av vad som händer i basket Europa menar att det är Serbisk storpolitik bakom det som händer i Partizan Belgrad. Pengarna lär komma från politiskt håll och är ett sätt att locka väljare till en viss kandidat inför nästa års val. 

Jag tittade på U20 flickornas matcher mot Finland och noterade att Finland spelade klassiskt finskt med bra skytte och snabba uppspel vid alla möjliga lägen och det gav en storseger mot Sverige i match ett. 

Match två lyckades Sverige vinna genom att verkligen fightas i försvar och framförallt få någorlunda stopp på deras snabba uppspel. Coach Sandberg var mycket nöjd över vinsten. Hevinder från RIG Luleå överraskade.

Guardsidan i Sverige ser svag ut men det beror kanske på att det saknas en del spelare pga sommarskola och skador.

Jag noterade glädjande att Finland har slopat det överdrivna high-fivandet (knappast pga smittorisken) och att man inte står upp och firar och jublar när Sverige gör misstag och förlorar bollen (jublandet är osportsligt anser jag). Finland satt kvar på bänken och applåderade när lagets spelare gjorde poäng. Snyggt och balanserat.

De svenska domarna dömde mycket bra i match ett (Gogolin, Goniband och Bardagij) men i match två (Goniband, Nefatti och Murad) blev det för många missar. Coach Salminen tog bl a ett T när domarna missade ett jättestegfel i mitten av 3 sekunder på Sverige.

Pojkarna hade ingen chans alls i Tallin mot Estland. Sverige spelade alldeles för mycket en mot en basket och jag kan tänka mig att coach Balibrea som förordar lagspel måste ha varit lite irriterad. Idag onsdag spelar man mot Finland och det blir inte lättare.

Godmiddag