Kval till kvalet i en bubbla

Sverige skall till Portugal i början av augusti för att spela både hemma och bortamatcherna i kvalet till VM kvalet. Portugal och Luxemburg låter inte direkt svårt, men jag har sett portugisiska lag i Champions League och Euro Cup och dom är inte dåliga.

Luxemburg lär ju vara ett amatörlag som Sverige borde köra över enligt många men dagens basket går snabbt framåt så även ett lag med lyckliga amatörer kan ställa till med problem om dom spelar helt utan press.

Jag skulle göra förändringar i truppen och den första som skulle få utgå är Marcus Eriksson eftersom han förmodligen måste tacka nej till november och februari matcherna och då är det bättre att skola in någon annan.

Om Eriksson kan spela i båda uppehållen för kvalet till VM då är han given.

Håkansson och Barton skulle få vila den här gången och jag skulle släppa fram nya spännande guards. Lindqvist har fått sina chanser och senast var han svag. Njie är en extrem atlet som behöver mogna i ligan ett tag innan det är dags för landslaget där man inte får köra på hur som helst.

Då skulle vi åka med följande 12 spelare till Portugal. Ett riktigt framtidslandslag.

Guards:Tobias Borg, Pelle Larsson, Felix Terins, Nathan Dawit, + Jag saknar Tim Schüberg i truppen

Centrar:Simon Birgander, Mattias Marcusson, Nicholas Spires

Forwards:Chris Czerapowics, Johan Löfberg, Denzel Anderson, David Höök 

Truppen består då av tekniska guards med bra skott. Tekniska snabba forwards med bra skott och 1-1 spel. Tyvärr så har drakarna inget 3 poäng skytte vad jag vet men det har ju inga svenska femmor.

Det är helt klart att vi kan glömma Taylor när det gäller landslaget. Jag hoppas att Jerebko är tillfrågad. Om han kan och vill så är han givetvis given.

Jag hoppas att landslagsledningen tar ett snack med alla spelare INNAN dom tas ut i landslagen i fortsättningen och försäkrar sig om deras lojalitet mot Sverige och att dom ställer upp när dom blir kallade.

Spelarna måste förstå att det är pga spel i den svenska basketligan och i landslaget som dom har nått en hög nivå och har börjat att tjäna bra slantar på sporten. Det är inte enbart dom själva som är anledningen till deras framgångar utan även dem som har gett dem möjligheten att skina.

Jag anser att förbundsledningen inte skall ta ut spelare som inte ställer upp för landslaget. Om spelare tackar nej pga skada då skall förbunds doktorn undersöka skadan innan återbudets accepteras.

Inte ens Alex Fergusson kom undan när han ville att Wayne Rooney skulle få slippa representera England. Sven-Göran Eriksson tog med sig landslagets läkare till Manchester och undersökte Rooney och fick svar. Rooney var frisk och Ferguson blev tvungen att släppa honom till landslaget.

Är det inte dags att FIBA bestämmer att de spelare som spelar Euroleague måste delta i landslag om de är friska och blir uttagna. Undantag kan finnas men skall prövas. Att avstå skall inbära avstängning från landslag i fortsättningen. 

Detta är givetvis en dröm som aldrig blir sann.

Godmiddag