Basket är ny 2:a i antal utövare efter överlägsna Volleyboll. Fotboll bara 4:a

Jag noterar att BC Luleå liksom de flesta föreningarna tappar mer än halva laget. Fyra jänkare och Nordström, Hansson och Kerney ersätter man inte på en fikarast.

BC Luleå försökte med Dawit men han valde mästarna i stället. För bara några år sedan var det ingen som tackade nej till Luleå när dom hörde av sig men det är nya tider nu.

Väntar med viss spänning på A3´s nästa värvning.  

Utlandskvoten är redan fylld plus fyra svenska spelare så det är minst fyra svenska namn som saknas. Rosendahl har inte nämnts i media så hon fick nog inte nytt kontrakt. Övriga fjolårsspelare satsar på spel i BED.

Några av de nya borde ha spetskompetens om A3 skall behålla sin topp fyra position.

Brooke McCarty-Williams som har skrivit på för Luleå BBK är en vass värvning. När hon spelade i finska PeKa (PeliKarhut) 2018/2019 såg jag henne i 3 matcher. Då var hon väldigt vass och deras bästa poängplockare. BMW är en bra bil som du vet och även hon har hela registret i sin repertoar.

I NSD.se låter det som att Luleå har värvat klart om även E Nyström och Vesterberg skriver på men det tror inte jag på. Tappet av Nnamaka har dom inte fyllt ännu. Hennes betydelse för laget kan inte underskattas.

Nu förstår jag varför Crespi meddelade att han slutar. Det rådde stort missnöje i det svenska laget över hans coachstil. I lilla Sverige så går det inte att hemlighålla något.

Uppträdandet har varit detsamma som under hans tid som headcoach i Italien. Gapande och skrikande, för hård negativ coachning av spelare inför alla lagkamrater. 

Det kanske fungerar ute i en del klubblag i den professionella världen men inte i Sverige. Enligt välunderrättade källor uppmärksammades han på problemet redan innan EM slutspelet.

Om det är så att ett flertal av 1988-1989 gänget slutar och det är dags att bygga ett nytt lag då bör man satsa på kvinnlig coacher och ett nytt lag med mål satta ett antal år framåt i tiden så att coacherna får arbetsro. Det är dags för SBBF att tänka om och ta helt nya grepp.

Det kommer att dröja ett tag innan vi har ett landslag på topp 8 nivå i Europa igen. Förresten topp 8 är placeringen efter EM och det är det som gäller men om jag tittar på laguppställningarna så finns det rätt många lag som är bättra på platserna 9 – 16.

Det finns ett antal mycket duktiga kvinnliga coacher i Sverige med bra meriter som spelare och ledare under en lång karriär men det finns risk att svensk basket har slarvat bort dem och att dom inte vill ta på sig ett sådant uppdrag igen. Jag hoppas att dom ställer upp om dom blir tillfrågade och jag hoppas att SBBF är beredd att betala. 

På tal om landslag och kapacitet.

Visst kommer du ihåg att det svenska herrlandslaget krossades av Kroatien för ett drygt år sedan i EM kvalet. Igår spelade samma Kroatiska lag OS kval mot Brasilien och fick stortorsk med 30 pinnar.

Det blir lite annat perspektiv på prestationen då. Basket är en världssport till skillnad från vad svenskarna fattar. I Sverige tror man att Innebandy är stort eftersom man inte har koll. Innebandy finns inte på rankinglistan ännu.

Basketsporten har faktiskt gått om fotbollen vad det gäller aktiva utövare pga den explosionsartade utvecklingen i Kina. Nedan den senaste rankingen:

#1 Volleyboll 800 miljoner utövare, #2 Basket 450 miljoner, #3 Pingis 300 miljoner, #4 Fotboll 265 miljoner,

Man kan tycka att USA är stora i basket men Kina har faktiskt 10 ggr fler utövare än USA nämligen 300 milj.

Undrar om dom har en plan B klar för alla padel banor när den flugan är över. Ja jag tror verkligen inte på att det blir en varaktig sport som utvecklas till tävlingssport i Sverige. Padel planerna gör vi snabbt om till 3X3 planer eller hur………….

Varför skall journalister ständigt plåga spelare efter en förlust med frågan om hen skall fortsätta i landslaget ? Det hände i dam basket EM och det hände igen efter förlusten mot Ukraina. Har journalister en mall som de går efter ? Frågorna alltid desamma. Om Sverige hade vunnit då skulle frågan ha varit ”Hur skall ni fira det här då” ? Är man alltid ute efter katastrof rubrikerna och glömmer att tänka på människan ?

Godmiddag.